Exclusief BTW adverteren met personenauto's nu eindelijk verleden tijd?

Toezichthouder ACM waarschuwt de autobranche, Autotrack weert BTW boefjes

ex-btw-personenautos

Er zijn mooie ontwikkelingen als we kijken naar het adverteren exclusief BTW door autobedrijven die het niet zo nauw nemen met de wet- en regelgeving. Nog steeds zijn er autohandelaren die op portalen die toegankelijk zijn voor particuliere kopers  te moeten adverteren met prijzen exclusief BTW. Dit is verboden bij wet, echter de ACM heeft tot nu toe niet opgetreden.

De elektrische auto's uit het buitenland zijn erg interessant voor de Nederlandse markt. Het prijsverschil is door o.a. de gunstige Duitse BAFA regeling enorm. MrWheelson maakt hier handig gebruik van en biedt deze elektrische en plug-in hybride auto's in Nederland aan.

Wat echter opvalt is dat veel Nederlandse autodealers exclusief BTW adverteren met tweedehands elektrische en plug-in hybride auto's. Dit doen ze om bovenaan de resultaten te verschijnen en eerder zichtbaar zijn dan de collega autodealers die wel netjes inclusief BTW adverteren.

Dat is de reden dat Bas van MrWheelson samen met Martijn van LeaseBijtellingVriendelijk samen een manifest geschreven en hebben gepublicieert op ExBTW-WegErmee.nl. Het afgelopen jaar zijn ze in gesprek geweest met o.a. vertegenwoordigers van de overheid, dealergroepen, de BOVAG, ANWB en de ConsumentenBond.

Dit heeft er in geresulteerd dat meer dan duizend mensen het manifest hebben getekend, er veel publiciteit is behaald en veel autodealers netjes zijn gaan adverteren. Ook heeft de toezichthouder ACM, Autoriteit Consument en Markt, vandaag een persbericht gepubliceerd dat ze boetes gaan uitdelen. Een mooie stap!

Een andere mooie ontwikkeling is dat advertentieplatform Autotrack heeft besloten de adverteerders die exclusief BTW adverteren te weren van hun website.

exclusief-btw

Relevante links

AutomotiveManagement: Onvrede over adverteren met ex-btw prijzen leidt tot manifest

Automotive Management: ACM: Boete voor bedrijven die occasion met onjuiste prijs adverteren

Autoweek: ACM: 'Occasionprijzen moeten duidelijker, anders boete'

Nu.nl: Toezichthouder wijst verkopers van tweedehands auto's terecht wegens prijzen

MrWheelson.nl: omt er nog BTW bovenop? Exclusief BTW, weg ermee!

Deel deze post