Jeep Wrangler

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler

Jeep Wrangler: dé 4x4

Als je het hebt over een terreinwagen, dan kan de Jeep Wrangler niet ontbreken. De Jeep Wrangler doet ook wel denken aan de oudere Willys MB, die in de oorlog veel werden gebruikt: een hoekige carrosserie, spijlengrille en ronde koplampen. De Amerikanen hebben dan ook geprobeerd om de Wrangler ditzelfde karakter te geven, terwijl het ook geschikt zou moeten zijn voor dagelijks gebruik. Dat is zeker gelukt. De eerste generatie (1987) bleek zo populair dat er ook een tweede generatie werd gemaakt (1997). En weer 10 jaar later (2007) verscheen de derde generatie.

Vanaf 2018 is de huidige vierde generatie op de markt. Deze wordt ook wel vaker geclassificeerd als Sport Utility Vehicle (SUV). Het design is nieuw, maar toch bekend. Hij is verkrijgbaar als tweedeurs met een korte wielbasis en als vierdeurs met een halve meter langere wielbasis (de Wrangler Unlimited). Naar keuze heb je een soft-top of een afneembare hardtop. 

Varianten van de Wrangler

Voor de modellen van de Wrangler zijn er vier verschillende uitrustingen: de Sport, Sport S, Sahara en Rubicon. De Sport is de basisversie en de Sahara is de luxeversie. Met de Rubicon kun je eigenlijk nergens níet komen, oftewel de ultieme terreinuitrusting. Deze is offroad capabeler dan ooit, hoewel de andere uitrustingen ook een aardig eindje komen.

Benzinemotoren kunnen worden geleverd van 198 tot 284 pk en diesels van 177 tot 200 pk. De nieuwe 2.0 I4 turbobenzinemotor heeft een mild hybride systeem dat de zuinigheid vergroot, maar ook de terreincapaciteiten verbetert. De motor hoor je wat meer dan in een moderne auto, maar bij de Wrangler mag dat best.

Een uniek oermodel

SUV zoekers komen natuurlijk al gauw uit bij de andere modellen in het gamma van Jeep, zoals de Renegade, Compass, Cherokee en Grand Cherokee. De Wrangler is meer het visitekaartje van Jeep, een uniek oermodel zoals die nog maar weinig gebouwd wordt.

De Jeep Wrangler kent dan ook weinig echte concurrenten die net zo trouw zijn gebleven aan de klassieke vormen. De Mercedes-Benz G-Klasse is er bijvoorbeeld net zo een. Ook was de Land Rover Defender een gelijkenis, maar deze is volledig vernieuwd voor een nieuwe eeuw. De Wrangler is zeker het model dat het dichtst bij zijn origineel is gebleven. Wel heb je nog de Suzuki Jimny, maar dan zit je gelijk in een heel andere prijsklasse.

Uit onze catalogus