MINI Cooper

MINI Cooper

Italian Job, Engels design

Als je één keer de ‘Italian Job’ uit 1969, of de remake uit 2003 met de sterrencast Charlize Theron, Mark Wahlberg, Jason Statham en Edward Norton, hebt gezien dan wil je nog maar een ding. Een Mini. De achtervolgingen in deze film zijn legendarisch en de wendbaarheid van deze compacte stadsauto komt uitstekend van pas om te ontkomen aan de achtervolgers. Als je de 1969 versie ziet, dan valt het pas op hoe oud het concept van de Mini al is. Al in 1959 loopt de eerste Mini van de band, dat is inmiddels zestig jaar geleden!

Remake ook voor de Mini

Net zoals de film opnieuw is uitgebracht, is er ook een nieuwe Mini ontwikkeld. Zoals gebruikelijk is bij de ontwikkeling van retro modellen alleen het design gebaseerd op de voorloper. De afmetingen, uitrusting en motorisering lijken in niets meer op het origineel. Het initiatief voor deze remake is genomen door moederconcern BMW die in 1994 eigenaar werd van Rover en Mini. In 2010 werd afscheid genomen van Rover, maar BMW had grootse plannen met Mini. Deze modellen werden in eerste instantie alleen gebouwd in een nieuwe fabriek in Oxford, maar inmiddels lopen ze ook alweer een paar jaar in het Nederlandse Born van de band bij VDL NedCar.

Mini Cooper

Wat is één van de voordelen van een kleine auto? Het lage gewicht. Dat inspireerde John Cooper om in 1961 een Mini te voorzien van een door hem opgevoerde motor. Waar de standaard Mini over een kleine 35 paardenkrachten beschikte, had de Mini met de Cooper motor maar liefst 55 pk. Ook van de New Mini zijn vele Cooper versies beschikbaar. Afhankelijk hoe je het bekijkt komt die in drie smaken. De Cooper, Cooper S en Cooper S JCW. Deze laatste afkorting staat voor ‘John Cooper Works’. Als dit achterop je Mini staat dan heb je de gaafste uitvoering die beschikbaar is. In de 2018 versie haalt die uit een 1.988 cc turbomotor maar liefst 231 pk en heeft die een topsnelheid van 246 km/u. De 0-100 acceleratie doet die in slechts 6,3 seconden. En dat met een Mini! Daarmee ben je even snel als een Ferrari GTO uit 1962 .

Legendarische automodellen

Als je een lijst met meest legendarische automodellen zou samenstellen dan zou de Mini daar zeker op voorkomen. Net zoals de Renault 4, Volkswagen Kever, Mercedes G Klasse, Landrover Defender en Fiat 500. Dat is ook terug te zien aan de verkoopcijfers. Van de oer Mini zijn er meer dan 5.000.000 op de markt gebracht, dan is het toch vreemd dat je ze amper nog ziet rijden. Gelukkig is er nog steeds een grote fanclub die de oude Mini’s koestert.

Mini ook als 5 deurs

Van de oer-mini waren verschillende carrosserievarianten te koop. Zo kun je van de oude Mini’s ook stationcars en cabriolets vinden. Van de New Mini staan er inmiddels veel meer varianten in de showroom. Van 2 persoons Roadster, ruime Clubman tot stoere Countryman SUV en van de Paceman SUV coupé tot de Mini Coupé die van 2011 tot 2015 leverbaar was. In 2015 werd er ook een praktische uitvoering van de Mini toegevoegd, de versie met 5 portieren. Ideaal voor de mama die de kids naar school moet brengen. Voor de liefhebber van zon is er een heerlijke cabrio versie van de Mini.

Beschikbaar voor importeren

MINI Cooper

MINI Cooper

  • 2020
  • 12500 km
  • 136 pk
  • Benzine
  • Automaat
€ 32.063 Leasen vanaf € 370

MINI Cooper CHILI

MINI Cooper CHILI

  • 2017
  • 18985 km
  • 136 pk
  • Benzine
  • Handgeschakeld
€ 23.192 Leasen vanaf € 265