Audi A3

Audi A3

Audi A3

Audi A3

In 1999 besloot Audi een 5 deurs versie toe te voegen aan het Audi A3 leveringsprogramma. Wie had kunnen denken dat nog geen 20 jaar later de 3 deurs versie het veld zou moeten ruimen? Als je op zoek bent naar een stevige middenklasse auto en bijvoorbeeld de Golf te gewoontjes vindt, dan ben je bij de Audi A3 aan het juiste adres. Deze auto heeft de juiste uitstraling, voelt stevig aan en zorgt voor vele veilige kilometers.

Premium middenklasse

Doordat gekozen wordt voor de bovenkant van de markt zijn er relatief weinig concurrenten. Alleen de BMW 1 serie, de Mercedes A klasse, Lexus CT, Infiniti Q30 en de Volvo V40 kunnen meekomen. Hierbij lijkt Audi de beste kaarten in de hand te hebben als het gaat om het aantal carrosserievormen waarin die leverbaar is. Bij Audi heb je de keuze uit de 5 deurs hatchback (bij Audi noemen ze dat Sportback), sedan (te herkennen aan de naam Limousine) en cabriolet. De driedeurs hatchback is begin 2018 uit het leveringsprogramma gehaald.  

Zelfs aardgas

Ga je voor een Audi A3, dan moet je nog kiezen voor welke brandstof je gaat. Wordt het een benzine-, diesel- of elektromotor, wordt het hybride aandrijving (E-Tron) of ga je voor aardgas. Je leest het goed, als je kiest voor de G-Tron dan kun je onderweg of thuis aardgas tanken. De naam E-Tron stond bij de introductie in 2013 voor hybride, maar bij de meest recente E-Tron’s is het een volledig elektrische aandrijving. Fiscaal erg interessant! Ook kun je bij bijvoorbeeld de 1.5 TFSI benzine uitvoering de afkorting ‘CoD’ tegenkomen. Dit staat voor ‘Cylinder on Demand’, daarbij worden 2 van de 4 cilinders uitgeschakeld als er minder vermogen wordt gevraagd met een lager brandstofverbruik als gevolg.

A3 uitrustingsniveaus

Heb je de zinnen gezet op een A3 van de laatste serie dan heb je de keuze uit een Sport en Design uitvoering. Bepaalde uitvoeringen zijn ook leverbaar in combinatie met een quattro aandrijving op alle wielen. Dit is in tegenstelling tot de andere Audi modellen niet de echte Audi quattro aandrijving met een 50/50 of 40/60 verdeling, maar een doorontwikkeling van het Volkswagen 4motion Haldex systeem met een 10/90 verdeling. In de vorige Audi A3 serie kon je nog kiezen tussen Attraction, Ambition en Ambiente uitvoering. Naast de basis serie kun je ook nog kiezen voor pakketten. Met het S-Line pakket wordt de auto een stuk sportiever door bijvoorbeeld aangepaste instaplijsten en een dakspoiler. Bij de Pro-Line zit er een MMI navigatie, cruise control, parkeersensoren en een middenarmsteun in. Bijzonder is ook het Titaan optiek pakket. Dan wordt o.a. de kenmerkende aluminium grille in het zwart uitgevoerd. De vermelde uitrustingen kunnen afhankelijk van het productiejaar en de afkomst van de auto wel afwijken, check dus vooraf altijd even goed de uitrusting.

Gave Audi opties

Op veel van de recente uitvoeringen van de Audi A3 is de Audi Drive Select standaard. Hiermee kun je zelf aangeven welke rijstijl je zou willen, vervolgens past de auto o.a. de stuurbekrachtiging, instellingen van de motor, automatische transmissie (optioneel) en cruise control aan. Ook optioneel (afhankelijk van de uitvoering) is het nieuwe ‘Audi Virtual cockpit’. Het dashboard wordt dan vervangen door een volledig digitaal scherm met tal van mogelijkheden en zelfs optionele volledige integratie van birdview navigatie.

Derde generatie A3 8V
Als je bij een auto V8 ziet staan dan ga je al snel uit van een 8 cilinder motor in een V opstelling, zie je 8v dan gaat het vaak om een 4 cilinder motor met 8 kleppen per cilinder. Bij Audi echter niet. Daar staat code 8V voor de generatie, in dit geval van toepassing op de nieuwe A3 die in 2012 op de markt is gekomen. Het model dat van 2003 tot 2012 op de markt was staat intern bekend als de 8L. Bij een facelift, zoals in 2016 toen met name de grille werd aangepast, wordt er geen nieuwe interne code toegekend.

Uit onze catalogus