Financial Lease

Financial lease van een geïmporteerde auto

De combinatie van financial lease en het importeren van een auto kan wel eens de voordeligste manier zijn om een mooie occasion te kopen voor je bedrijf.

Financial Lease

Financial lease

MrWheelson is gespecialiseerd in het importeren van auto's uit het buitenland. Met het aanbieden van auto’s uit het buitenland merken we dat we de autokoper in Nederland een enorm voordeel kunnen bieden op het gebied van aanschafprijs, keuzevrijheid en uitrusting. Je kunt bij MrWheelson een auto kopen of leasen. Als je de aanschaf van je nieuwe droomauto combineert met de voordelen die financial lease biedt, dan kun je twee keer het maximale voordeel behalen. Hoog tijd dus om de voor- en nadelen van financial lease eens op een rijtje te zetten.

Voor wie is financial lease geschikt?

Om te kijken of het financiële voordeel van financial lease bereikbaar is moeten we eerst kijken naar de voorwaarden voor financial lease. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je ondernemer zijn. Als je als particulier in loondienst bent dan is het wel mogelijk om maandelijks te betalen, maar dan heeft het officieel een andere naam. Dan wordt het ook wel huurkoop, privé/private lease, persoonlijke lening, autolening of autofinanciering genoemd.

Voorwaarde om voor financial lease in aanmerking te komen is dus dat je als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het ook nodig om daadwerkelijk omzet te draaien met je onderneming. Je kunt de financial leasemaatschappij zien als een bank die gaat kijken of jij als ondernemer financieel gezien in staat bent om aan je verplichtingen te voldoen. Op het moment dat je zelf een goede financiele staat van dienst hebt dan kun je zelfs als startende ondernemer in aanmerking komen voor een financial lease. Doe dus ook als startende ondernemer gerust een aanvraag.

Waarom zou je voor financial lease kiezen?

Om deze vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar de aard van je onderneming. Als ondernemer en ZZP'er wil je jouw onderneming zien groeien, maar daarvoor heb je geld nodig. Om voorraden te financieren of je openstaande debiteurensaldo, kan het handig zijn om het kapitaal waar je onderneming over beschikt in je bedrijf te laten zitten. Op moment dat je jouw werkkapitaal gebruikt om een auto te kopen, beschikt je bedrijf over minder geld om te groeien. Daarom kan het slim zijn om voor financial lease te kiezen. Omdat het voertuig als onderpand dient voor de financial lease zal de geldvertrekkende instantie makkelijker een lening verstrekken dan als er sprake zou zijn van een lening zonder onderpand. Bij financial lease ben je als ondernemer direct economische eigenaar van de auto. Dit in tegenstelling tot operational lease, daar is de leasemaatschappij economische eigenaar van de auto. Als ondernemer is financial lease eigenlijk altijd voordeliger dan privé leasen van een auto.

Wat betekenen al die termen bij financial lease?

Zodra je aan de slag gaat met het oriënteren op een financial lease kom je een aantal termen tegen die in het begin best verwarrend kunnen zijn. We lopen er doorheen zodat ook jij je goed kunt voorbereiden. Termen die we zullen behandelen zijn KvK, object, slottermijn, maandbedrag, rente, aanbetaling en fiscaliteit.

KvK-nummer

Als je een aanvraag gaat doen voor een financial lease is een van de eerste zaken die altijd gevraagd worden het KvK-nummer. KvK staat in dit geval voor de Kamer van Koophandel en het nummer wat wordt bedoeld is het inschrijvingsnummer. Als je niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, dan zal je niet in aanmerking komen voor een financial lease. Dit nummer staat vaak voorgedrukt op je briefpapier. Mocht je die niet bij de hand hebben dan kun je de website kvk.nl bezoeken en in het zoekvak jouw bedrijfsnaam of adresgegevens invullen.

Object

Een term die je ook vaak tegenkomt in financial leasecontracten of offertes is het woord ‘object’. Dit is niets anders dan de auto die als onderpand dient voor de financial lease overeenkomst. Waarom wordt er dan voor ‘object’ gekozen in plaats van ‘auto’? De reden daarvan is dat je financial lease voor veel meer kunt inzetten dan alleen maar voor de aanschaf van een auto. Ook bedrijfswagens of zelfs grote machines voor je bedrijf zou je op deze manier kunnen aanschaffen. Wat belangrijk is voor een financial lease maatschappij is dat het voertuig past bij het bedrijf. Een grote pick-up truck zal eenvoudig goedgekeurd worden voor een aannemersbedrijf, maar minder snel voor een banketbakker. Een financial lease op een sportauto zal lastig te regelen zijn voor een taxichauffeur, maar een bestelbus wel voor een bloemenzaak.

Slottermijn

De naam slottermijn zegt het al een beetje. Dit het laatste bedrag (termijn) die je moet betalen aan het einde (slot) van het contract. Mocht je deze op €0 zetten dan los je de auto tijdens de looptijd helemaal af. Hoe hoger je dit bedrag zet, hoe lager je maandelijkse bedrag wordt. Je moet echter zien te voorkomen dat de auto aan het einde van de slottermijn hoger is dan de restwaarde van je auto. Hou daarbij rekening met het feit dat je in de praktijk wellicht meer kilometers gaat rijden dan je vooraf had ingeschat.

Maandbedrag

Als je in de financial lease calculator aan het spelen bent met de variabelen dan zal het resultaat het maandbedrag zijn. Dit is het bedrag dat je per maand betaald voor de auto. Deze is afhankelijk van het aanschafbedrag, de aanbetaling, de looptijd, rente en de slottermijn. Op de rente heb je de minste invloed, die wordt tenslotte door de financial lease maatschappij bepaald. Je kunt dus spelen met de looptijd, aanbetaling en de slottermijn om op jouw gewenste maandbedrag uit te komen. Hier speelt wel mee dat wat jij graag zou willen, niet automatisch wordt goedgekeurd door de financial lease maatschappij. Kijk dus goed of de eisen van de bank op de goedkeuring overeenkomen met jouw wensen. Het is vaak wel zo dat een langere looptijd vaak zorgt voor een lager maandbedrag. Dit komt onder andere doordat een auto in de eerste jaren een hogere afschrijving heeft dan in de laatste jaren van het contract.

Rente

In het maandbedrag dat je maandelijks betaald zit een stuk rente en een stuk aflossing inbegrepen. De rente die wordt gehanteerd door de bank is onder andere afhankelijk van het risicoprofiel. Als de bank denkt dat ze een hoger risico lopen, dan vertaald zich dit in een hogere rente. Ook is de rente bij lage bedragen ook hoger dan bij grotere investeringen. Dit omdat de hoeveelheid administratieve werkzaamheden en daarmee de hoeveelheid werk die de bank moet investeren, voor zowel kleine als grote geïnvesteerde bedragen, bijna gelijk is.

Aanbetaling

Een auto die minder waard is dan het bedrag dat open staat is een potentieel risico voor de financial lease maatschappij. Dat kan de reden voor deze bank om een aanbetaling op de auto te vragen. Wat er bij een financial lease sowieso altijd aanbetaald dient te worden is het btw bedrag. Mocht de vorige eigenaar van de auto die je op het oog hebt een privé persoon zijn (of een ondernemer die niet in aanmerking komt voor btw verrekening) dan is er geen btw van toepassing. In dat geval zal de bank altijd een aanbetaling vragen. Je kunt er zelf ook voor kiezen om een aanbetaling te doen die hoger is dan het btw bedrag. Het voordeel hiervan is dat je daarmee de hoogte van het maandbedrag naar beneden kunt brengen. Als de bank het risico hoger inschat, bijvoorbeeld doordat een ondernemer recent is gestart, dan zal zich dit vaak vertalen in een hogere aanbetaling.

Amortisatieschema

Wat is een amortisatieschema? Als ondernemer betaal je maandelijks een bedrag voor de financial lease. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. Met behulp van het amortisatieschema kun je in de boekhouding maandelijks aangegeven welk deel aflossing is en welk deel kosten. Op die manier zorg je ervoor dat de boekhouding klopt en hoeveel je nog moet betalen voor je auto.

2020-mercedes-benz-glc-200-occasion-importeren-financial-lease-mrwheelson

Looptijd

De looptijd van een financial lease is eigenlijk niets anders dan het aantal maanden dat de overeenkomst duurt. Deze wordt altijd weergegeven in maanden. Hoe langer je de looptijd kiest, hoe lager vaak het maandbedrag wordt. Gebruikelijk bij financial lease is een looptijd van 60 maanden. Op zich best vreemd omdat autorijders gemiddeld elke drie-en-een-half jaar wisselen van auto. Logischer zou dus zijn om voor 42 maanden te gaan.

Gelukkig is het zo dat een financial lease overeenkomst doorgaans zonder problemen eerder opengebroken kan worden. Mocht je bijvoorbeeld een contract hebben afgesloten voor 60 maanden en na drie jaar een andere auto op het oog hebben, dan kan dat, mits de financiële situatie dat toelaat, overgenomen worden in de financial lease van de nieuwe auto. Vraag dit wel specifiek na als je een overeenkomst sluit. Bij het oversluiten is het vaak het eenvoudigste om bij dezelfde maatschappij te blijven. Dat voorkomt dat je tussentijds een lening moet aflossen voordat je de nieuwe kunt afsluiten.

Fiscaliteit

Aan het inzetten van een auto via een financial lease overeenkomst zitten behoorlijk wat fiscale voordelen. We zetten de fiscale voordelen voor je op een rij. We adviseren je bij je eigen boekhouder of accountant te melden om te vragen of deze voordelen ook voor jou van toepassing zijn. De fiscale termen die we gaan behandelen zijn investeringsaftrek, btw, marge regeling en bijtelling.

 

Investeringsaftrek

Als je als ondernemer een investering doet dan heb je in principe recht op investeringsaftrek, ook wel ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ genoemd. Dit houdt in dat je naast de gewone kosten die je maakt een extra aftrekpost mag toepassen op je winst. Hiermee zorg je er dus voor dat je minder winstbelasting betaald. Bij personenauto’s komen alleen in aanmerking als het een taxi is. Mocht je een bedrijfswagen aanschaffen dan komt die vaak wel in aanmerking voor investeringsaftrek. Doordat je bij een financial lease overeenkomst eigenaar bent kom je in aanmerking voor dit voordeel. Bij operational lease is dit voordeel niet van toepassing omdat dat de leasemaatschappij eigenaar is. Hoe hoog de aftrek in uw geval is wordt o.a. bepaald door andere investeringen in dat jaar, soms kan het verstandig zijn om een investering vooruit te schuiven of juist naar je toe te halen om van het maximale voordeel te kunnen profiteren. De datum van het tekenen van de aankoopovereenkomst is trouwens betalen, niet de factuurdatum. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een milieu-investeringsaftrek. Deze moet je binnen 3 maanden na het tekenen van de aankoopovereenkomst aanvragen bij het RVO.

BTW

Mocht je als ondernemer btw plichtig zijn, dan kun je de btw die zit inbegrepen in de aankoopprijs van de auto verrekenen tijdens je btw-aangifte. Dat is de reden dat een financial lease maatschappij het btw-bedrag niet als investering ziet. De btw zal je als ondernemers dan ook altijd moeten aanbetalen. Mocht je de auto vervolgens aan het einde van de looptijd weer verkopen, dan is het goed om rekening te houden dat je op dat moment de btw weer in rekening moet brengen bij de koper en zult moeten afdragen.

Marge regeling

Het kan zijn dat de vorige eigenaar van een auto deze in particulier bezit heeft gehad, of dat die van een ondernemer is geweest die niet btw-plichtig is. Als je zo’n auto koopt dan zal er geen btw gespecificeerd staan op de aankoopfactuur. Die btw kun je op zo’n moment dus ook niet terugvorderen. Zo’n auto staat bekend als ‘marge-auto’ en valt in de margeregeling voor de btw. Het voordeel van de financial lease van een marge auto is dat je de BTW niet hoeft aan te betalen.

Bijtelling

Bijtelling is extra inkomensbelasting die je moet afdragen als je een zakelijke auto voor privé ritten gebruikt. Of je jouw volgende auto inzet met een financial lease contract, als operational lease auto of als je hem ineens betaald heeft geen invloed op de bijtelling. Het is zelfs mogelijk om op je bedrijf een financial lease overeenkomst aan te gaan en de auto vervolgens privé zonder bijtelling te gaan rijden. Je betaalt bijtelling als je alle kosten van de auto zakelijk boekt en vervolgens de auto gaat gebruiken voor privé gebruik. Wil je dit voorkomen dan mag je de auto alleen zakelijk gebruiken, om dit aan te tonen is het handig om een black box te installeren waarmee je de kilometers digitaal bij kunt houden. Wel zal je elke rit dan zakelijk moeten kunnen verantwoorden. Je mag de zakelijke auto maximaal 500 km per jaar voor privé ritten gebruiken zonder bijtelling te betalen. Sommige auto’s, vaak hybride of elektrisch, komen in aanmerking voor een verlaagde bijtelling.

Wat zijn nog meer voordelen van financial lease?

Als je graag wit weten wat de voordelen van financial lease zijn, dan is het handig om die voordelen te vergelijken met de voordelen van de alternatieven. De alternatieven voor financial lease zijn operational lease en in een keer betalen. We zetten hier enkele verschillen op een rij. Het voordeel van direct betalen is dat je geen rente kosten hebt, het nadeel is dat je het bedrag dat je investeert in je auto niet in je bedrijf kunt steken. Als je een financiële tegenvaller hebt dan kun je al snel in de situatie terecht komen dat je de auto weer moet verkopen. Een auto een korte periode in bezit hebben is echter vaak een dure aangelegenheid. De waardevermindering is dan relatief hoog. Ons advies? Investeer het geld in je bedrijf en kies voor een financial lease waarbij de auto als onderpand dient voor de investering.

Als je financial lease gaat vergelijken met operational lease dan is het grote verschil dat je bij operational lease de auto langdurig huurt. De verhuurder blijft de eigenaar. De korting op het aankoopbedrag van de auto is voor de verhuurder en mocht de auto aan het einde van het leasecontract meer opbrengen dan vooraf was ingeschat, dan is dat voordeel van de verhuurder, oftewel de operational leasemaatschappij. 

Netto operational lease kan een uitstekend alternatief vormen als de financial lease aanvraag wordt afgewezen. Als je voor een operational lease gaat dan dien je het aantal kilometers wat je per jaar gaat rijden door te geven zodat dit meegenomen kan worden in de lease offerte.

De grootste voordelen zul je behalen als je het importeren van een auto combineert met financial lease.

Hoe vraag je een financial lease aan?

Eindelijk ben je er uit. Na alle informatie op een rij gezet te hebben lijkt financial lease de beste keuze. Maar hoe regel je dat dan? Dat is gelukkig niet zo moeilijk. Er zijn veel websites specifiek gericht op ondernemers die een financial lease auto zoeken. Een van de websites is MrWheelson. Hier staan meer dan 100 duizend gebruikte auto’s op die je met een financial lease contract kunt kopen. Bij elke auto staat alvast een indicatie leasebedrag. Een offerte op maat kun je krijgen door een offerte aan te vragen en daarbij de optie aan te vinken ‘financial lease offerte aanvragen’. Je ontvangt dan een voorstel op maat. Als je het KvK nummer meestuurt dan kan ook direct geheel vrijblijvend de aanvraag ingediend worden. Je ziet dan niet alleen of de betreffende auto nog beschikbaar is en wat je eventueel aan inruil krijgt, je hoort ook direct of jouw bedrijf in aanmerking komt voor een financial lease. Voor de aanvraag hoef je geen jaarcijfers of andere lastige dingen mee te sturen, het KvK nummer is vaak al voldoende.

Naast de mogelijkheid om direct een financial lease aan te vragen biedt de website van MrWheelson nog meer voordelen. De auto’s die hier worden aangeboden zijn namelijk afkomstig uit het buitenland en worden binnen 3 tot 4 weken geheel rijklaar door MrWheelson afgeleverd met een nieuw Nederlands kenteken. Doordat ze uit het buitenland komen zijn ze vaak een stuk completer uitgevoerd, heb je keuze uit meer kleuren en zijn ze vaak voorzien van een sterkere motor. Daarnaast zijn ze vaak ook nog eens een stuk voordeliger. De combinatie van financial lease en het importeren van een auto kan wel eens de voordeligste manier zijn om een mooie occasion te kopen voor je bedrijf.

 

9.3

98% van de klanten beveelt MrWheelson aan