Aan het inzetten van een auto via een financial lease overeenkomst zitten behoorlijk wat fiscale voordelen. We zetten de fiscale voordelen voor je op een rij. We adviseren je bij je eigen boekhouder of accountant te melden om te vragen of deze voordelen ook voor jou van toepassing zijn. De fiscale termen die we gaan behandelen zijn investeringsaftrek, btw, marge regeling en bijtelling.
Investeringsaftrek
Als je als ondernemer een investering doet dan heb je in principe recht op investeringsaftrek, ook wel ‘kleinschaligheidsinvesteringsaftrek’ genoemd. Dit houdt in dat je naast de gewone kosten die je maakt een extra aftrekpost mag toepassen op je winst. Hiermee zorg je er dus voor dat je minder winstbelasting betaald. Bij personenauto’s komen alleen in aanmerking als het een taxi is. Mocht je een bedrijfswagen aanschaffen dan komt die vaak wel in aanmerking voor investeringsaftrek. Doordat je bij een financial lease overeenkomst eigenaar bent kom je in aanmerking voor dit voordeel. Bij operational lease is dit voordeel niet van toepassing omdat dat de leasemaatschappij eigenaar is. Hoe hoog de aftrek in uw geval is wordt o.a. bepaald door andere investeringen in dat jaar, soms kan het verstandig zijn om een investering vooruit te schuiven of juist naar je toe te halen om van het maximale voordeel te kunnen profiteren. De datum van het tekenen van de aankoopovereenkomst is trouwens betalen, niet de factuurdatum. Daarnaast kan er nog sprake zijn van een milieu-investeringsaftrek. Deze moet je binnen 3 maanden na het tekenen van de aankoopovereenkomst aanvragen bij het RVO.
BTW
Mocht je als ondernemer btw plichtig zijn, dan kun je de btw die zit inbegrepen in de aankoopprijs van de auto verrekenen tijdens je btw-aangifte. Dat is de reden dat een financial lease maatschappij het btw-bedrag niet als investering ziet. De btw zal je als ondernemers dan ook altijd moeten aanbetalen. Mocht je de auto vervolgens aan het einde van de looptijd weer verkopen, dan is het goed om rekening te houden dat je op dat moment de btw weer in rekening moet brengen bij de koper en zult moeten afdragen.
Marge regeling
Het kan zijn dat de vorige eigenaar van een auto deze in particulier bezit heeft gehad, of dat die van een ondernemer is geweest die niet btw-plichtig is. Als je zo’n auto koopt dan zal er geen btw gespecificeerd staan op de aankoopfactuur. Die btw kun je op zo’n moment dus ook niet terugvorderen. Zo’n auto staat bekend als ‘marge-auto’ en valt in de margeregeling voor de btw. Het voordeel van de financial lease van een marge auto is dat je de BTW niet hoeft aan te betalen.
Bijtelling
Bijtelling is extra inkomensbelasting die je moet afdragen als je een zakelijke auto voor privé ritten gebruikt. Of je jouw volgende auto inzet met een financial lease contract, als operational lease auto of als je hem ineens betaald heeft geen invloed op de bijtelling. Het is zelfs mogelijk om op je bedrijf een financial lease overeenkomst aan te gaan en de auto vervolgens privé zonder bijtelling te gaan rijden. Je betaalt bijtelling als je alle kosten van de auto zakelijk boekt en vervolgens de auto gaat gebruiken voor privé gebruik. Wil je dit voorkomen dan mag je de auto alleen zakelijk gebruiken, om dit aan te tonen is het handig om een black box te installeren waarmee je de kilometers digitaal bij kunt houden. Wel zal je elke rit dan zakelijk moeten kunnen verantwoorden. Je mag de zakelijke auto maximaal 500 km per jaar voor privé ritten gebruiken zonder bijtelling te betalen. Sommige auto’s, vaak hybride of elektrisch, komen in aanmerking voor een verlaagde bijtelling.