Operational Lease

Operational lease van een geïmporteerde auto

Operational Lease

Operational lease

Operational lease wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van een auto. Deze vorm van lease is uitsluitend geschikt voor ondernemers. Zou je als particuliere koper willen kiezen voor een operational autolease dan kom je bij private lease uit.

Als je een auto voor een paar dagen of weken leaset wordt het huren genoemd.
Lease je de auto voor enkele weken of maanden dan wordt het short lease genoemd.
Lease je de auto voor enkele jaren dan noemen we het operational lease.

Tip!
Mocht een financial lease contract niet mogelijk zijn, dan behoort (netto) operational lease vaak via de leasepartners van MrWheelson wel tot de mogelijkheden. Ook wordt er vaak voor (netto) operational lease gekozen indien er op dit moment niet de liquide middelen zijn om de BTW voor te financieren. Informeer gerust wat in uw situatie de beste leasevorm is.

 

Auto importeren met full operational lease

Bij Mrwheelson is het nu ook mogelijk om het importeren van een auto te combineren met operational lease. Bij de meest gebruikte vorm van operational lease, full operational lease, betaal je een vast maandbedrag voor je leaseauto waar alles bij inzit. In dit bedrag zit alles in;

 • investering en aflossing
 • vervangen van de banden
 • reparaties aan de auto
 • onderhoudsbeurten
 • allrisk verzekering en het repareren van schades
 • de wegenbelasting (houderschapsbelasting)
 • pechservice (hulp onderweg)
 • en soms zelfs een reservering voor de brandstofkosten

Voordelen operational lease

Het voordeel is dat je vooraf precies weet waar je aan toe bent en je bent als bedrijf uitstekend in staat om de autokosten te budgetteren. Een kleine kanttekening; mocht je meer of minder kilometers met de leaseauto rijden dan vooraf afgesproken, dan zal er een aanpassing plaatsvinden. Dit geld ook als er bijvoorbeeld veel schades worden gereden of er tussentijd een wijziging plaatsvindt in de hoogte van de houderschapsbelasting. Ook is er vaak per schade een eigen risico van toepassing. De overige risico’s worden door de leasemaatschappij genomen. Als het contract is afgelopen dan kan de auto weer ingeleverd worden bij de leasemaatschappij.

Netto operational lease

Een andere variant is de netto operational lease. Hierbij wordt alleen de investering en aflossing opgenomen in het maandbedrag. Het verschilt bijna niet van financial lease, het belangrijkste verschil is dat de auto bij operational lease op de balans komt van de leasemaatschappij, deze wordt ook de juridisch eigenaar. Bij financial lease wordt de auto ingekocht door het bedrijf dat de auto koopt, de ondernemer zelf wordt juridisch eigenaar. Bij netto operational lease is het ook mogelijk om een overname bedrag vast te stellen waarvoor de auto aan het einde van het contract overgenomen kan worden. Omdat bij netto operational lease alleen de investering, aflossing, afschrijving en houderschapsbelasting zijn opgenomen in het maandbedrag, moet de ondernemer zelf rekening houden met de kosten van de verzekering, onderhoud, reparaties en banden.

Het verschil tussen operational lease en financial lease

Naast operational lease heb je ook financial lease. Twee zakelijke leasevormen met enkele verschillen. Bij operational lease huur je in feite een auto terwijl je bij financial lease een huurkoop aangaat. Het grootste verschil is dat je bij financial lease direct economisch eigenaar bent en dat na je leasecontract de auto ook jouw juridisch eigendom wordt. Je bent tijdens je leasecontract dus de eigenaar van de auto en na je contract blijf je dat, tenzij je de auto verkoopt.

Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto, je levert de lease auto aan het einde van je leasecontract in bij de leasemaatschappij. De auto wordt bij deze leasevorm nooit jouw eigendom. Daarnaast kun je bij deze vorm ook niet profiteren van fiscale voordelen. Wel ben je bij financial lease zelf verantwoordelijk voor de autoverzekering, wegenbelasting en onderhoud. Bij operational lease is de leasemaatschappij verantwoordelijk, echter betaal je hiervoor wel hogere maandtermijnen, waardoor je met operational lease duurder uit bent dan met financial lease.

Nadelen Operational Lease

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Bij operational lease:

 • Heb je geen recht op rente- en investeringsaftrek
 • Je wordt nooit eigenaar van de auto
 • Bijbetalen als je teveel rijdt en over je kilometerbundel komt
 • Een hoge risicoafdekking
 • Weinig flexibiliteit, hoge boetes bij beëindiging contract

Auto overnemen bij Operational Lease?

Uiteraard is het mogelijk om aan het einde van je leasecontract de auto te kopen. Veel leasemaatschappijen geven een koopoptie, echter behaal je daar geen voordeel uit, want je zult geen voordelig aanbod krijgen.

Ruimte om je bedrijf te laten groeien

In het algemeen kan gesteld worden dat het leasen, zowel financial als (netto) operational lease, ervoor zorgt dat je het kapitaal binnen je onderneming kunt gebruiken om je bedrijf te laten groeien. Het geld zit dan niet vast in het wagenpark, de liquiditeit blijft aanwezig.

Importauto als leaseauto

Het is via MrWheelson mogelijk een occasion die afkomstig is uit het buitenland via een operational lease contract als lease auto in te zetten. Hoe gaat dat in zijn werk? Zodra u een auto heeft uitgezocht gaat MrWheelson de exacte uitrusting en beschikbaarheid van de auto controleren. Op dat moment kan er een indicatie van het leasebedrag afgegeven worden. Zodra u akkoord gaat zal er een goedkeuring aangevraagd worden. Soms vraagt de leasemaatschappij een extra zekerheid in de vorm van een aanbetaling of vooruitbetaling van enkele maandtermijnen.

Bij het akkoord worden de contracten opgemaakt welke u dient te tekenen. Op dat moment plaatst de leasemaatschappij de definitieve bestelling bij MrWheelson en zullen we het transport, de RDW keuring en de BPM afhandeling in gang zetten. Dit traject neemt doorgaans een week of drie in beslag.

Bekijk het aanbod auto’s op MrWheelson en zoek de auto van uw dromen uit. Ons team zal u graag helpen de juiste keuze te maken tussen operationeel lease, netto operational lease of financial lease.

9.3

98% van de klanten beveelt MrWheelson aan

Robert custom.review
10