11 tips om je auto koel te houden tijdens een hittegolf

Te heet in de auto? MrWheelson heeft 11 tips voor je op een rijtje gezet

heet-in-de-auto-hittegolf-tips

Het is nu zomer 2020. Niet eerder was het zo warm op 8 en 9 augustus.  In De Bilt werd het op zaterdag 8 augustus om 11.40 uur 33,1 graden en op zondag 9 augustus zelfs 32,5 graden. Met de warme dagen ervoor is het officieel een hittegolf.

De laatste jaren merken we in Nederland dat het steeds warmer wordt. Gelukkig zijn de meeste auto's tegenwoordig al uitgerust met een airco, maar zelfs dat is niet genoeg om het draaglijk te houden.

Lees verder onder de afbeelding

Een mooie reden voor MrWheelson op enkele tips te delen om het koel te houden in je auto.

Tip 1: Lichte kleur

Koop een witte of zilvergrijze auto die stoten warmte af. Auto’s met een donkere kleur absorberen juiste de warmte. Hoe lichter de kleur, des te koeler de auto. Het temperatuurverschik kan op een hete dag zelfs oplopen tot bijna 30 graden.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson met de kleur wit.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson in de kleur zilvergrijs.

Tip 2: Schone auto

Zorg ervoor dat je auto schoon is. Tijdens testen is gebleken dat de temperatuur in een vuile stoffige auto zo'n 2 graden hoger uitkomt dan van een mooie schone auto. Dus hup die wasstraat in met de auto.

Lees verder onder de afbeelding

Tip 3: Alles open tijdens wegrijden

Zet alle ramen en het open dak open tijdens de eerste kilometers zodat de warmte eruit kan.

Tip 4: Binnencirculatie

Zet de airco op binnenventilatie zodat de aanwezige lucht verder gekoeld wordt. Door telkens verse warme lucht van buiten aan te voeren moet de airco hard werken en lukt het niet om de lucht van buiten te koelen.

Tip 5: Koel parkeren

Zorg ervoor dat je de auto uit de zon parkeert. Probeer in te schatten waar schaduw is als jij wilt vertrekken met de auto. Een parkeergarage is helemaal perfect, thuis een carport installeren voor een stukje schaduw kan ook een goed idee zijn.

Geen koele plek te vinden om te parkeren bij huis? Spoel de auto dan met koud water af voordat je vertrekt. Ook helpen de aluminium zonneschermen op de voorruit erg goed om de warmte buiten te houden.

Tip 6: Vooraf koelen

Koop een auto die je met een app kunt bedienen, met name elektrische auto’s hebben steeds vaker de mogelijkheid om de auto met je smartphone via een app te bedienen. Met die app kun je vaak ook de airconditioning al voor vertrek activeren. Je kunt natuurlijk ook je traditionele brandstofmotor van tevoren al starten, maar dat is natuurlijk niet al te best voor het milieu (dan warmt de aarder nog sneller op ;)). Ook kan er dan iemand vandoor gaan met je auto.

Tip 7: Privacy glass

Privacy glass, extra getint glas op de achterste zijruiten en achterruit, helpen niet alleen om hinderlijke schitteringen van de zon op de smartphone van de kids te voorkomen, maar ze helpen ook om de warmte buiten te houden. Tegenwoordig heb je ook hoezen die je over de achterste zijruiten kunt bevestigen.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson met privacy glass.

Tip 8: Stoelventilatie

Ventilatie in de stoelen kan ook het comfort van je auto flink vergroten. Door de gaatjes in de stoelen wordt dan lucht geblazen. Ook hebben steeds meer auto's een gekoeld dashboard kastje. Stel je hier niet teveel van voor, maar op een lange rit kan het zeker helpen om je drankjes koel te houden.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson met stoelventilatie.

Tip 9: Open dak

Als je voor een nieuwe auto gaat, kies een exemplaar dat is voorzien van een open dak. Dat is niet hetzelfde als een panoramadak. Deze laatste kun je namelijk vaak niet openen. Als je voor een panoramadak gaat kies dan in ieder geval een exemplaar dat je kunt afsluiten aan de binnenzijde. Anders wordt het wel erg warm. Door het open dak tijdens het parkeren op een kiertje te laten staan blijft de auto ventileren. Ook de zijramen een klein stukje open zetten kan helpen.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson met panoramadak.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson met open dak.

Tip 10: Airco service

Ook een airco heeft onderhoud nodig. Het werk met een gesloten systeem dat gevuld is met gas. Net zoals met autobanden ontsnapt er langzaam aan altijd wel een beetje gas en moet het systeem elke twee jaar gecontroleerd en gevuld worden. Ook moet het interieurfilter vaak jaarlijks gereinigd en vervangen worden.

Schrik trouwens niet als er na een lange rit met warm weer een plasje water onder de auto ligt. Dit is condenswater van de airco, dit water lekt weg onder de auto. Water in de auto

Tip 11: Water in de auto

Als je met warm weer op pad gaat met de auto, zorg dan altijd dat je voldoende drinken in de auto hebt. Een koelbox met wat flesjes water is perfect. Je weet nooit of je wellicht pech krijgt of in de file terecht komt.

Lees verder onder de afbeelding

Laat trouwens geen flesjes water op de achterbank of hoedenplank slingeren. Als de zon erop komt te staan dan kan het water werken als vergrootglas en kan er zelfs brand ontstaan in je auto.

De perfecte auto tijdens een hittegolf

Wat zou de perfecte auto zijn om een hittegolf te lijf te gaan? Waarschijnlijk een auto in de kleur wit, met een open dak, voorzien van stoelventilatie, getint glas en natuurlijk een airconditioning. We kiezen natuurlijk wel voor hybride of elektrische aandrijving om te voorkomen dat onze planeet nog verder opwarmt.

-> Bekijk hier het aanbod auto's op MrWheelson waarmee je perfect een hittegolf kunt overleven.

Deel deze post