Een auto leasen is de manier om over een auto te beschikken zonder een grote investering te moeten doen. Op die manier kun je het eigen vermogen gebruiken om je bedrijf verder te laten groeien. In de volksmond worden alle manieren van leasing eigenlijk op een hoop gegooid en is elke auto van de zaak een ‘leaseauto’. In de praktijk zul je echter wel moeten bepalen wat voor jou de beste vorm van leasen is. De meest gebruikte vormen van lease zijn financial en operational lease. In dit artikel leggen we graag uit wat de verschillen, de voor- en nadelen van de verschillende vormen van lease zijn.
Operational lease is eigenlijk een vorm van langdurig huren van een auto. Daarbij blijft de leasemaatschappij, net zoals een verhuurbedrijf, eigenaar van de auto. Bij financial lease sluit je een lening af om de auto te financieren en wordt je als bedrijf eigenaar van de auto met alle voordelen van dien. Ook ben je eigenaar zodra aan het einde van het contract de slotsom is betaald.
Naast de maandelijkse kosten voor afschrijving en de rente zijn er ook andere kosten van toepassing op de auto. Je kunt hierbij denken aan onderhoudskosten, reparatie, banden, wegenbelasting en autoverzekering. Bij een financial lease mag je zelf bepalen waar je deze kosten onderbrengt. Alle besparingen die je hierop weet te realiseren komen ten goede van je eigen bedrijf. Bij een operational lease zitten al deze kosten het flink hogere maandelijkse bedrag. Eventuele besparingen komen ten goede aan de leasemaatschappij.
Omdat je bij financial lease eigenaar wordt, kun je ook afschrijven op de auto en kom je wellicht in aanmerking voor investeringsaftrek. Bij operational lease kun je alleen de BTW van de maandelijkse leasetermijn terugvorderen en de leasetermijnen als kosten wegboeken.
Als je een operational lease contract aangaat doe je dat op basis van een vast aantal kilometers per jaar, dit is echter in de praktijk moeilijk in te schatten. Het komt dan ook vaak voor dat gedurende het contract blijkt dat je meer of minder kilometers gaat rijden dan vooraf ingeschat. Bij operational lease wordt er dan een herberekening gedaan die flink in de papieren kan lopen. Bij financial lease ligt dit risico bij de eigenaar van de auto en zal er geen hercalculatie plaatsvinden. Wel is het verstandig de slottermijn aan te passen als er veel meer kilometers worden gereden, dit om te zorgen dat de slottermijn in overeenstemming blijft met de daadwerkelijk waarde aan het einde van de financial lease termijn.
Als je kiest voor operational lease dan gaat het om een nieuwe auto, de korting die de dealer geeft verdwijnt in de zakken van de lease maatschappij. Bij financial lease doe je zelf de onderhandelingen tijdens de aankoop en kun je ook kiezen voor een gebruikt exemplaar. Dit kun je dan ook combineren met het voordeel dat je kunt behalen door een jong gebruikt exemplaar uit het buitenland te importeren.
Bij operational lease is de autoverzekering inclusief en wordt die door de leasemaatschappij geregeld. Bij een financial lease regel je dit zelf. Dat zorgt ervoor dat je je eigen schadevrije jaren en daarmee bonus/malus kunt meenemen en na afloop van het contract deze verzekeringspolis ook kunt gebruiken voor je volgende auto. Door de beperkte geldigheid van de bonus/malus korting komt deze bij operational lease vaak te vervallen en moet je bij de volgende auto opnieuw beginnen.
Wat voor jou als ondernemer de beste vorm van lease is moet je uiteindelijk zelf bepalen. De adviseurs van MrWheelson helpen je graag om de beste keuze te maken tussen operational en financial lease. Door voor de laatste vorm te gaan komt ook het importeren van een jong gebruikte auto binnen handbereik, en daarmee zijn flinke voordelen te behalen.