Heeft jouw auto al ADAS?

We hebben enkele populaire ADAS systemen voor je op een rij gezet.

mercedes-benz-glb-occasion-importeren-financial-lease-mrwheelson-dashboard-2

ADAS is een verzamelnaam voor alle hulpsystemen die de autobestuurder tegenwoordig tot zijn beschikking heeft in een moderne auto. ADAS is een afkorting voor "Advanced Driver Assistance Systems'. Een bekend voorbeeld van een ADAS is de adaptive cruise control. We hebben enkele populaire ADAS systemen voor je op een rij gezet.

Adaptive Cruise Control

Net behulp van Adaptive Cruise Control (ACC) kan je auto de snelheid automatisch aanpassen aan de auto die voor je rijdt. Als de auto voor je remt, dan remt jouw auto ook. Versnel de auto voor je dan zal je auto tot een vooraf ingestelde snelheid volgen. Detectie van de auto voor je vindt plaats met een lasersensor of radar.

Bekijk hier alle Audi A6 Avant modellen op MrWheelson met adaptive cruise control

Verkeersbord herkenning

Met behulp van een camera signaleert dit systeem de verkeersborden langs de web en geeft vervolgens op het dashboard de maximum snelheid aan.

Bekijk hier alle BMW 5 Serie Touring modellen op MrWheelson met verkeersbordherkenning

Parkeerassistent

Parkeersensoren in de achterbumper bestaan al best lang, sensoren in de voorbumper worden daar ook al vaak aan toegevoegd. Dit is ook uit te breiden met een achteruitrij of 360 graden camera. De volgende stap is een systeem waarbij de auto zelfsturend is tijdens het inparkeren. Dit systeem maakt gebruik van zowel de camera(s) als de sensoren om de auto zelf in het parkeervak te zetten.

Bekijk hier alle Land Rover Range Rover Evoque modellen op MrWheelson met parkeerassistent

Rijbaanassistent

Een ander populair systeem is de 'Lane Departure Warning'. Dit zorgt ervoor dat je gewaarschuwd wordt als je auto de de rijbaan verlaat. Sommige versies geven alleen een waarschuwing, andere meer geavanceerde systemen sturen automatisch bij om hem binnen de rijstrook te houden. Dit systeem gebruikt een camera die in de achteruitkijkspiegel is geplaatst.

Bekijk hier alle Hyundai Kona modellen op MrWheelson met rijstrookherkenning

Vermoeidheidsherkenning

Dit systeem maakt gebruik van sensoren of een camera in het interieur die de bestuurde rin de gaten houdt. Als je de ogen dicht doet of op een andere manier de illusie geeft dat je oververmoeid bent dan geeft dit systeem een waarschuwing. Dat kan een piepsignaal zijn of de afbeelding van een kopje koffie op je dashboard.

Bekijk hier alle Volkswagen Passat modellen op MrWheelson met slaperigheidsherkenning

Dodehoekdetectie

Het is een vreemde gewaarwording als je op de snelweh een auto eerst in je binnenspiegel ziet, vervolgens uit je linkerbuitenspiegelziet verdwijnen maar hem nog niet naast je ziet. Op dat moment zit de auto die je aan het inhalen is in de dode hoel. Met behulp van de dodehoekdetectie klinkt er een waarschuwing of gaat er een lampje branden in je buitenspiegel. Dit systeem maakt gebruik van een camera of sensor.

Bekijk hier alle Porsche Macan modellen op MrWheelson met dode hoek camera

Deel deze post