Nieuwe autobelastingen en minder voordelen voor elektrische auto's in kabinet-Schoof plan

nieuwe-autobelastingen-en-minder-voordelen-voor-elektrische-autos-in-kabinet-schoof-plan

Het regeerprogramma van het kabinet-Schoof, gepresenteerd op 13 september, bevat belangrijke veranderingen op het gebied van autobelastingen en mobiliteit. Een opvallend punt is de geplande hervorming van de autobelastingen, waarbij de focus ligt op een eerlijke verdeling van kosten tussen elektrische en brandstofauto’s. Dit moet autorijden betaalbaar houden en tegelijkertijd de klimaatdoelen ondersteunen. Een concreet plan wordt verwacht in het voorjaar van 2025.

Tegelijkertijd wordt de eerder beloofde volledige correctie in de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor het gewicht van elektrische auto’s gedeeltelijk teruggedraaid. Dit stuit op kritiek van BOVAG, die vreest dat dit het vertrouwen in duurzame keuzes ondermijnt.

Op het gebied van stadslogistiek blijft het invoeren van zero-emissiezones een gemeentelijke aangelegenheid, maar het kabinet streeft naar uniforme regels en bebording voor deze zones.

Wat betreft infrastructuur is er extra geld voor betere ontsluiting van nieuwe woonlocaties, maar er is geen extra budget voor verkeersveiligheid. Wel wordt er onderzoek gedaan naar maatregelen om de toenemende verkeersslachtoffers aan te pakken.

Deel deze post