Waar moet je op letten als je een auto langere tijd niet gebruikt?

Met deze tips zorg je ervoor dat een auto in goede conditie blijft als die een poos stil staat.

fiat-500-klassiek-autowassen

Een wereldreis, overwinteren in Spanje of een periode van quarantaine. Er zijn meerdere redenen te verzinnen waarom je voor een langere tijd je auto niet gaat gebruiken. Hoe zorg je er nou voor dat je hem na deze periode weer zonder zorgen kunt gebruiken? We hebben 11 tips voor je op de rij gezet.

 

1. Lege accu

Niets is zo vervelend als een lege accu. Vroeger was het eenvoudig, je haalde de accu pool eraf en je zette hem aan een druppellader. Bij moderne auto’s is het helemaal ontkoppelen van de boordelektronica vaak geen goed idee. Vraag je dealer in dat geval om advies.

 

2. Vlakke plekken op banden

Het is handig om de banden flink hard op te pompen (0,5 tot 1 bar meer als voorgeschreven) en de auto regelmatig een stukje vooruit of achter te duwen om vlakke plekken op de banden te voorkomen. Het beste is zelfs om de carrosserie op 4 bokjes te zetten zodat de banden vrij staan van de grond.

 

3. Zorg dat de auto zijn onderhoudsbeurt heeft gehad

Ook als een auto stilt staat gaat de kwaliteit achteruit. Remvloeistof trekt vocht aan, ruitenwisserbladen en banden drogen uit en olie verzuurt.

 

4. Ventilatie

Het mooiste is het als de auto mooi binnen kan staan. Zet de ramen dan op een kiertje zodat ook het interieur goed kan ventileren. Je wilt echt niet na een paar weken terugkomen bij de auto om er schimmel in aan te treffen.

 

5. Zorg dat je hem goed schoon weg zet.

Dode insecten of vogelpoep kunnen makkelijk invreten in de lak. Dus voor de stalling even goed wassen en het liefst ook in de was zetten. Zorg ervoor dat de wielkasten goed schoon zijn, achtergebleven modder en zoutresten kunnen een desastreuze invloed hebben op je carrosserie. Maak hem ook van binnen goed schoon en zorg ervoor dat die niet vochtig is.

(lees verder onder de afbeelding)

Auto langere tijd niet gebruiken tips

 

6. Pyjama aan

Voor bijna alle auto’s zijn autohoezen te koop die de lak beschermen tegen invloeden van buiten. Zorg er wel voor dat je een exemplaar hebt dat goed ventileert.

 

7. Vul de brandstoftank af

Overal waar brandstof zit, kan geen zuurstof komen en zuurstof is nodig voor oxidatie (roest). Ook heb je bij een volle tank minder last van condensvorming. Kijk wel uit met de nieuwe E10 benzine, die kan qua kwaliteit snel achteruit gaan.

 

8. Handrem eraf

Zet de auto nooit op de parkeerrem als je hem langer weg zet. In de versnelling of in de P (bij een automaat) is meer dan voldoende. Het mechaniek van de handrem en de remblokken zelf kunnen namelijk eenvoudig vast gaan zitten.

 

9. Ruitenwissers omhoog

Zorg dat de ruitenwisserbladen los van de ruit staan. Als ze lange tijd op het glas drukken dan gaan ze stuk.

 

10. Schorsen?

Als je een auto een poos niet gebruikt blijven de verplichtingen zoals APK keuring, houderschapsbelasting en autoverzekering doorlopen. Al je de auto op eigen terrein kunt stallen dan zou je kunnen overwegen om de auto te gaan schorsen. Dan stopt de houderschapsbelasting, plicht tot geldige APK en autoverzekering. Hier lees je daar meer over.

Met deze tips zal je auto een stalling over een langere periode makkelijk overleven.

Deel deze post