Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz CLA

Mercedes CLA introductie

Samen met de cross-over GLA werd in 2013 door Mercedes de Mercedes-Benz CLA op de markt gebracht. Een fraaie compacte vierdeurs middenklasse sedan die was gebaseerd op de Mercedes A-klasse. Het toevoegen van een kofferbak achter een middenklasse hatchback is niet vaak succesvol geweest. Zo heeft bijvoorbeeld bij ons de Volkswagen Bora nooit het succes van de Golf benaderd. Op de een of andere manier zijn we in Nederland een grotere fan van een praktische hatchback (waarbij de achterruit mee omhoog gaat als je de achterklep opent) dan een stijlvolle sedan (waarbij de achterruit op de plek blijft als je de achterklep opent). Toch is het concept bij de CLA erg geslaagd. Dat zie je ook terug in de verkoopcijfers.

Mercedes CLA import

Wereldwijd werden er het eerste jaar na de introductie maar liefst 100 duizend exemplaren verkocht. Mercedes ziet dit dan ook als de meest succesvolle introductie sinds de jaren ’90. Jaarlijks worden er bij ons in Nederland rond de 1.400 verkocht en totaal kun je er al zo’n 10 duizend vinden op onze wegen. Een groot deel daarvan (ongeveer 20%) is niet nieuw in Nederland geleverd, maar is eerst gebruikt in het buitenland.

De meeste exemplaren zijn afkomstig uit Duitsland en zijn hun leven gestart als ‘Jahreswagen’. Dat is een regeling die o.a. Mercedes Benz heeft voor haar medewerkers. Die kunnen voor een klein bedrag een periode in een nieuwe auto rijden waarna die als jong gebruikte occasion wordt aangeboden door Mercedes dealers in Duitsland. Het mooie van deze auto’s is dat vaak de complete optielijst is aangekruist tijdens het samenstellen. Ook hoef je in Duitsland bijvoorbeeld niet veel kilometers af te leggen om diesel rijden interessant te maken. Die combinatie zorgt ervoor dat er een enorm aanbod aan jong gebruikte Mercedes CLA modellen beschikbaar is.

CLA: coupé of sedan?

De ontwerpers van de Mercedes CLA hebben een knappe prestatie geleverd. Het is ze gelukt om een kofferbak toe te voegen zonder dat het design vreemde proporties heeft gekregen. De daklijn loopt mooi naar beneden waardoor de auto een mooie coupé vorm heeft gekregen. Met deze coupé – sedan vorm bevindt de auto zich in het illustere gezelschap van de Porsche Panamera, Aston Martin Rapide en zijn grote broer de Mercedes CLS. Natuurlijk lever je wel wat ruimte en daarmee comfort in op de achterbank, maar moet een auto er niet vooral goed uitzien? En de bestuurder? Daar is natuurlijk goed rekening mee gehouden, die heeft zoals in elke Mercedes ruim voldoende plek.

CLA Shootingbrake

Alleen al voor de naam zou je hem willen rijden. De stationcar uitvoering van de CLA, die in 2015 op de markt is gekomen, heeft de typebenaming ‘Shootingbrake’ meegekregen. Dat heeft niets met pistolen en geweren te maken, maar wel met de aflopende daklijn van deze estate. Eigenlijk zou je de shootingbrake mogen beschrijven als een combinatie van een coupé en een stationwagon. De Volvo P1800 en Reliant Scimitar waren in de tweede helft van de vorige eeuw de trendsetters binnen dit segment. Meer recent zijn de Porsche Panamera Sport Turismo en huisgenoot de Mercedes CLS Shootingbrake. Deze laatste heeft een geweldige ‘design houten bagageruimtebodem in Amerikaans kersenhout met zwarte houtinleg’ beschikbaar als optie met een nieuwprijs van bijna 5 duizend euro. Deze optie ontbreekt helaas in de CLA shootingbrake. Maar als je een lokale meubelmaker lief aankijkt dan zal die dat vast kunnen regelen voor dit budget.

Alternatieven voor de CLA

Als je jouw voorkeur hebt laten vallen op de CLA, dan zou je ook de BMW 1-serie kunnen overwegen. Deze is echter in Nederland nooit als sedan geleverd, in China en Mexico wel. Een alternatief voor de shootingbrake zou de Volvo V40 kunnen zijn. Ben je verliefd geworden op de coupé vorm, dan is de Volkswagen (Passat) CC een goede keuze. Kijk tijdens het vergelijken wel goed welke uitvoering je van de CLA op het oog hebt. Het verschil in opties is enorm. Zo heb je een basis uitvoering, maar ook een luxere Urban of sportievere AMG-Line. Op zo goed als elke CLA is airconditioning, knopjes op het stuur, start/stop-systeem, ABS en ESP standaard.

CLA 45 AMG, the real deal

Mocht je een AMG-Line CLA hebben uitgekozen, dan heb je nog geen CLA 45 AMG. Deze laatste heeft naast de sportieve opties ook een veel zwaardere motor. Hij is namelijk voorzien van een door AMG ontwikkelde 2.000 cc turbo motor met, afhankelijk van het bouwjaar, tussen de 360 en 381 pk(!). Daarmee is die in staat om in 4,6 seconden van 0-100 km/u te sprinten. Daar maak je het zelfs menig sportwagen flink moeilijk mee. Die 0-100 sprinttijd is bijvoorbeeld hetzelfde als van een 2003 Porsche 911 (996) GT3.

Als de CLA 45 AMG toch boven je budget ligt, dan zou je op zoek kunnen gaan naar een CLA 35 AMG of een gewone CLA die is uitgerust met AMG pakketten. En daar zijn er voldoende van. Zo kun je bij een 2017 CLA kiezen voor een AMG-nightpakket, AMG DYNAMIC PLUS-pakket, AMG-exclusiefpakket, AMG Driver’s Package, AMG-aerodynamicapakket en zelfs een AMG DINAMICA-cockpitpakket. Wist je dat er ook Mercedes Benz CLA aanwezig is met vierwielaandrijving? Die zijn voorzien van 4Matic.

Beschikbaar voor importeren