Nissan occasions, ruim aanbod, top garantie

Nissan occasions, ruim aanbod, top garantie

Op zoek naar een gebruikte Nissan? MrWheelson heeft er honderden gevonden voor je.

MrWheelson

Sportieve innovatie

Hoewel die destijds deze merknaam nog niet droeg, kwam in 1914 de eerste Nissan op de markt. Daarmee is het een van de weinige autofabrikanten die inmiddels een eeuw op de markt is.

Inmiddels is het een toonaangevend merk geworden, die samen met de zusterbedrijven Renault en Mitsubishi, de afgelopen vijftien jaar een enorme groei heeft weten te realiseren. Het is na Toyota de tweede autofabrikant in Japan en heeft al jaren een top 10 positie in Nederland. Niet alleen op het gebied van carrosserievormen is het vooruitstrevend, zo bracht het merk in 1976 de eerste MPV op de markt (de Nissan Prairie), ook op het gebied van aandrijving loopt het voorop. De Nissan Leaf was namelijk in 2011 de eerste volledig elektrische auto die in massa werd gebouwd. Met onder andere de crossovers Qashqai en Juke heeft het werk twee ware kassuccessen in huis waar ze er jaarlijks veel van weten te verkopen in Nederland.

Hoewel Nissan groot is geworden met de in 1993, met behulp van de Nederlandse trendwatcher Lidewij Edelkoort, ontwikkelde compacte Nissan Micra (hier zijn er al meer dan 1,5 miljoen van verkocht), heeft het merk inmiddels de focus gelegd op de middenklasse en grotere crossover modellen.

Nissan, en haar luxedivisie Infiniti, heeft inmiddels ook een mooie range grote modellen op de markt, die met name populair zijn op de Noord Amerikaanse markt. Modellen als de Nissan Altima, Frontier en Armada en de luxe Infiniti modellen zullen de gemiddelde Europeaan niet zoveel zeggen, maar zijn een groot succes in de USA. Daar worden zelfs rond de 1,5 miljoen nieuwe Nissan’s en 150 duizend nieuwe Infiniti’s per jaar verkocht.

nissan-met-meisje

Elektrische, crossover en coupe import

Niet alleen in Nederland zijn de Nissan modellen in trek, ook in de landen om ons heen zie je steeds meer Nissan’s op de markt. Door de samenwerking met Renault is het marktaandeel Nissan in Frankrijk gegroeid tot zo’n 3,5%. Door deze groei van Nissan in de landen om ons heen is het erg interessant om een jong gebruikte Nissan aan te schaffen in het buitenland om deze naar Nederland te brengen. Dat wordt dan ook veelvuldig gedaan.

 

nissan-micra-5-deurs-kamperen

Qashqai: Nissan’s cash cow

In 2007 werd door Nissan de Qashqai op de markt gebracht als opvolger voor de Nissan Almera en Terrano. Deze naam is geen verbastering van de term ‘cash cow’, maar het model is wel een ‘cash cow’ gebleken voor Nissan. Inmiddels zijn er namelijk al meer dan 2,5 miljoen van verkocht! In Australië en Japan werd de link met ‘cash cow’ als problematisch gezien, daarom hebben ze ervoor gekozen het model als Dualis op de markt te brengen. De naam Qashqai is afkomstig van woestijnnomaden uit Zuid Iran, en heeft daarmee toch ook nog een link met de Volkswagen Touareg, die ontneemt zijn aanduiding namelijk ook aan woestijnnomaden, maar dan uit de Sahara.

Na de facelift deelt dit type het platform met niet alleen andere Nissan modellen, zoals de Amerikaanse Nissan Rogue en de Xtrail, maar ook met de Renault Espace, Laguna en Scénic. Dit idee krijgt vleugels met de komst van de eerste Nissan Qashqai (de naam komt van een nomadische woestijnstam uit zuid-Iran)

nissan-x-trail

Zoon van verlies

In 1911 werd Kwaishinisha Motorcar Works opgericht door Kenjiro Den, Rokuro Aoyama en Meitaro Takeuchien na enkele jaren brachten ze hun eerste auto op de markt; de DAT. Deze naam werd gekozen door de eerste letter van de achternamen te combineren. Tien jaar later vormde dit model de basis voor een nieuwe naam van het bedrijf, dat werd Dat Motor Co.

Toen een nieuwe naam voor een model gekozen moest worden werd dat Datson, oftewel de zoon van Dat. Ware het niet dat son in Japan staat voor verlies. En zo werd de naam Datsun geboren. Van een modelnaam een merknaam maken hebben ze vervolgens in 1932 nog een keer gedaan. In 1931 werd namelijk door Datsun het model Nissanocar op de markt gebracht. Of dat model is vernoemd naar de Zweedse rivier de ‘Nissan’, de zevende maand in de Joods kalander ‘Nisan’ of naar het eiland in Papoea Nieuw Guinea met dezelfde naam is helaas niet bekend. Enkele jaren worden de merknamen Nissan en Datsun naast elkaar gebruikt, in 1986 is afscheid genomen van merknaam Datsun en wordt alleen nog Nissan gebruikt. Het merk is in Nederland op de markt sinds 1966 en de eerste twee modellen waren de Bluebird en de Cedric. Bijzonder detail daarvan is dat die in 1975 zonder merknaam naar Nederland kwamen, ze mochten niet als Mitsubishi verkocht worden. Een model zonder merknaam op de markt zetten is natuurlijk niet te doen, vandaar dat de Nederlandse importeur zelf maar stickers met het Mitsubishi logo’s op de auto plakte.

nissan-figaro-klassiek

Concurrentie

Waar Japanse merken begin jaren negentig bijna het alleenrecht hadden op de verkoop van compacte auto’s zoals de Nissan Micra, Suzuki Swift, Mitsubishi Colt en Toyota Starlet, is er inmiddels een flinke concurrentie ontstaan in de segmenten waar Nissan actief is. We hebben een paar alternatieven voor Nissan modellen op de rij gezet voor je.

nissan-figaro-voorzijde-klassiek

Z-Serie

Aan het einde van de wilde zestiger jaren, werd in 1969 de eerste Nissan Z geïntroduceerd. Nissan Fairlady Z die in Europa op de markt kwam als de 240Z. Een bijzonder feit is dat zelfs nu nog elk Z-model in Japan de benaming Fairlady Z heeft, in Europa zitten we inmiddels op de benaming 370Z. De ingrediënten van een Z-auto zijn achterwielaandrijving, een 6 cilinder motor en een coupe vorm. In de loop der jaren zijn er al 6 modellen op de markt gekomen. De 240Z (1969-1978), 280ZX (1978-1983), 300ZX (1984-1999), 240Z Concept (1999), 350Z (2002-2009) en de 370Z (2009-nu). Ze letter Z in de naam is trouwens afkomstig van de Britse politieserie ‘Z-Cars’ die van 1962 tot 1978 op tv te zien was. De Z was niet afkomstig van de Ford Zephyr die gebruikt werd als politieauto, maar van de “afdeling Z” van de lokale politiemacht.

nissan-gtr-logo-voorzijde

6 cilinder

Wie de naam Nissan laat vallen in de buurt van een JDM liefhebber (Japanese Domestic market) zal vervolgens urenlang worden getrakteerd op motorcodes. Is de RB26DETT2 het ultieme blok, liever de originele RB20 of toch maar op zoek naar een RB28DET? Hoe heeft Nissan deze cultstatus weten te realiseren? Door de sterke 6 cilinder lijn motor en de aandrijving zo te bouwen dat die zonder grote aanpassingen veel meer vermogen aan kan. Er zijn zelfs Nissan Skylines die meer dan 1.000 pk hebben.

nissan-figaro-klassiek-1

GT-R

Deze 3 letters hebben op een gemiddelde Nissan liefhebber hetzelfde effect als een verse bak hondenbrokken op een uitgehongerde Duitse herder. De hartslag gaat omhoog en kleine zweetdruppeltjes beginnen zich te vormen op het voorhoofd.


De lettercombinatie werd in 1969 als eerste gebruikt om een snellere versie van de Skyline aan te duiden. Dit werd in 1989 nog eens gedaan, waarna in 2008 deze aanduiding werd gebruikt voor een zelfstandig model. En wat voor model.


De 2018 Nissan GT-R Trackedition gaat in 2,7 seconden naar de 100 km/u, heeft een topsnelheid van 315 km/u en heeft maar liefst 570 pk. Daarmee maakt die het menig sportauto erg moeilijk. Vooral omdat die met zijn vierwielaandrijving enorm veel grip heeft.


En dat is nog niet alles. Er zijn namelijk weinig originele Nissan GT-R’s te vinden. Ze worden namelijk door veel tuners als basis gebruikt om verder te tunen. Tuning bedrijven zoals Switzer en AMS Performance weten zelfs 1.500 tot 1.600 pk uit het motorblok te halen.

nissan-qashqai

Top 5: Crossover en compact

De Qashqai en de Juke nemen de eerste twee plekken in als we kijken naar de top 10 jong geïmporteerde Nissan modellen. De compacte Note, Micra en Pixo worden ook regelmatig jong gebruikt naar Nederland gehaald en staan op de derde, vierde en vijfde plek.

Noemenswaardig zijn verder nog de de vierwielaangedreven terreinauto Nissan Xtrail, die staat op plek zes en de elektrische Nissan Leaf die genoegen moet nemen met plek acht. De top tien wordt afgesloten door twee echte sportauto’s. De Nissan 370Z en de Nissan GT-R.

Om een idee te krijgen hoeveel Nissan’s origineel in Nederland worden geleverd en hoeveel er gebruikt worden geïmporteerd hebben we ingezoomd op de Nissan GT-R. Daarvan rijden er een dikke 150 in Nederland waarvan er meer dan 100 niet via de officiële Nederlandse Nissan importeur nieuw zijn geleverd hier.

nissan-occasions-importeren-duitsland-jong-gebruikt-mrwheelson

Merken