Occasion lease

Occasion lease

Een gebruikte auto leasen is een uitstekend alternatief voor de lease van een nieuwe auto. Er zijn echter veel verschillende vormen van occasion lease mogelijk. Je kunt zakelijk of privé een gebruikte auto leasen en ook heb je de keuze uit een lease vorm waarbij je alleen het geld leent voor de auto en een vorm waarbij ook onderhoud, verzekering en reparaties is opgenomen in het maandelijkse leasebedrag. In dit artikel leggen we de verschillen uit.

Tot voor kort konden we zeggen dat je al een kwart van de waarde van een nieuwe auto moest afschrijven zodra je de showroom uitrijdt. De afschrijving op een nieuwe auto was het eerste jaar al snel 35%, in het tweede jaar ging er nog eens 20% vanaf, het derde jaar 15% en vervolgens ongeveer 10% per jaar. Tegenwoordig schrijf je echter minder af op de waarde van een occasion. Door een jong gebruikte auto te importeren kun je echter nog steeds flink besparen op de aanschafprijs, maar de belangrijkste redenen om voor een jonge gebruikte auto uit het buitenland te gaan in plaats van een nieuwe zijn:

 • de levertijd.
  • Auto's uit buitenlandse dealer voorraad zijn vaak al met een paar weken beschikbaar terwijl een nieuw exemplaar zomaar 9 maanden tot 2 jaar levertijd kan hebben
 • de nieuwprijs.
  • Gedurende de levertijd stijgen de nieuwprijzen waardoor de aanschafprijs toeneemt maar ook de fiscale waarde waardoor de bijtelling stijgt.
 • de bijtelling.
  • De fiscale waarde van auto's die een eerste registratie in het buitenland hebben gehad ligt vaak iets gunstiger dan van auto's die nieuw in Nederland zijn geleverd. Ook zijn er in het buitenland nog veel elektrische occasions beschikbaar die een eerste registratie in 2021 (12% bijtelling over eerste € 40.000) of 2020 (8% bijtelling over eerste € 45.000) hebben gehad.
 • completere uitrusting.
  • Als je in Nederland een nieuwe auto besteld dan valt op dat de fabrieksopties duur zijn en dat er een beperkt aantal uitvoeringen leverbaar zijn. In bijvoorbeeld Duitsland leveren de fabrikanten veel meer uitvoeringen van de verschillende modellen en zijn occasions vaak voorzien van alle mogelijke fabrieksopties.

Leaseprijs opbouw

De leaseprijs van een auto is, afhankelijk van de leasevorm, opgebouwd uit o.a. afschrijving, risico, aflossing en rente. Doordat bij een occasion al een stuk afschrijving heeft plaatsgevonden zal deze afschrijving lager zijn dan bij een nieuwe auto, ook hoeft er minder geïnvesteerd te worden in de auto waardoor het risico, de rente en aflossing lager zijn.

 

Zakelijke of private lease occasion

Als je een occasion gaat leasen dan kun je kiezen om dit zakelijk te doen of privé. Bij een zakelijke lease kun je kiezen uit financial lease, netto operational lease of full operational lease. Als je privé een auto gaat leasen dan heb je de keuze uit een huurkoop of een private lease. We hebben de verschillende occasion lease vormen voor je op een rijtje gezet.

 

Zakelijke occasion lease

 

> Financial lease occasion

Bij een financial lease van een occasion sluit je zakelijk een lening af om de auto te bekostigen. Vooraf wordt de looptijd, aanbetaling en slottermijn bepaald. Het maakt hierbij niet uit hoeveel kilometers je per jaar rijdt omdat zaken als onderhoud, bandenslijtage en reparaties niet in het maandbedrag zijn opgenomen. Ook draag je zelf het risico over de restwaarde. De auto staat bij jouw bedrijf op de balans waardoor je er ook op kunt afschrijven. De BTW dien je aan te betalen voor aflevering en kun je zelf vervolgens terugvragen bij de Belastingdienst.

 

> Netto operational occasionlease

Bij een netto operational lease van een occasion wordt de auto gekocht door de leasemaatschappij en betaal je maandelijks een bedragen voor risico, rente en aflossing aan de leasemaatschappij. De BTW kun je maandelijks terugvragen over het leasetarief. Je kunt vooraf aangeven dat je de auto aan het einde van de leasetermijn wilt overnemen en voor welk bedrag. Het risico van de restwaarde ligt in principe bij de leasemaatschappij en je moet vooraf aangeven hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden.

 

> Full operational occasion lease

Je kunt full operational lease van een occasion het beste vergelijken met het voor een langere periode huren van een auto. In het leasebedrag zijn alle kosten opgenomen die komen kijken bij het rijden van een auto. Van verzekering tot houderschapsbelasting, onderhoud, reparaties en bandenslijtage. Je kunt zelfs een brandstofvoorschot en een winterbanden regeling meenemen in je maandbedrag. Vooraf dien je door te geven hoeveel kilometers je gaat rijden en het restwaarde risico ligt bij de leasemaatschappij.

 

Privé lease occasion

 

> Huurkoop occasion

Als je een huurkoop afsluit op een occasion dan leen je privé geld om de aankoop van de auto te financieren. Vooraf bepaal je hoeveel je gaat aanbetalen, welke looptijd je voorkeur heeft en of er een slottermijn wordt meegenomen in het contract. Bij veel particuliere autofinancieringen is het vervolgens geen probleem als je vervroegd gaat aflossen. Je neemt zelf het restwaarde risico en in het maandbedrag zit alleen de rente en de aflossing. Het maakt in dit geval niet uit hoeveel kilometers je per jaar rijdt.

 

> Private occasion lease

Een betrekkelijk nieuwe leasevorm is private lease. Eigenlijk is private lease een vorm van autohuur. In een private leasebedrag zit naast de rente en aflossing ook een bedrag opgenomen voor onderhoud, reparaties, houderschapsbelasting en verzekering. Vooraf bepaal je hoeveel kilometers je gaat rijden en wat de looptijd gaat worden. Private lease kan voor nare verrassingen achteraf zorgen omdat het erg lastig is om vooraf in te schatten hoeveel kilometers je gaat rijden. Ook worden er achteraf vaak flinke bedragen in rekening gebracht op het moment dat er beschadigingen op de auto blijken te zitten als de auto aan het einde van het contract wordt ingeleverd.

 

Leasen van een importauto

Het kopen of leasen van een importauto ten opzichte van een occasion die in Nederland te koop zijn kan erg interessant zijn.

De voordelen van occasions uit het buitenland zijn enorm;

 • Meer keuze uit occasions met een lagere kilometerstand;
 • Occasions uit het buitenland zijn vaak voorzien van een krachtige motor;
 • De uitrusting van occasions uit het buitenland is vaak veel completer;
 • Importauto’s hebben vaak een lagere fiscale waarde, daardoor betaal je minder bijtelling;
 • De aanschafprijs van een auto uit het buitenland is vaak gunstige door de snellere bpm-afschrijving.

Door occasion lease te combineren met het importeren van een auto kun je dus dubbel profiteren. MrWheelson heeft zicht gespecialiseerd in occasion lease van auto’s uit het buitenland en kan je hierbij uitstekend helpen.

 

Conclusie occasion lease

Het is erg interessant om een occasion als lease auto in te zetten, extra voordeel is te behalen door dit te combineren met de import van een auto uit het buitenland. Doordat de grootste afschrijving al heeft plaatsgevonden kom je doorgaans een stuk lager uit in je maandbedrag. Op MrWheelson kun je eenvoudig een lease aanvragen, zowel zakelijk als privé, op een auto uit het buitenland.

Auto recensies, nieuws & advies van MrWheelson

9.3

98% van de klanten beveelt MrWheelson aan

Bellen met MrWheelson

085 - 401 29 05

Op werkdagen van 08:00 - 20:00 uur

Stuur een e-mail

hello@mrwheelson.nl