Opel occasions, groter aanbod uit Europa

Opel occasions, groter aanbod uit Europa

Opel occasions
uit het buitenland gecheckt
door MrWheelson.

MrWheelson

Betaalbare allemansvriend

De grootste fietsfabrikant ter wereld, producent van motorfietsen en naaimachines. De roots van Opel liggen niet bij auto’s. Sterker nog, de oprichter van Opel, Adam Opel, had niets met auto’s. De eerste auto werd dan ook pas 3 jaar na zijn overlijden gebouwd. Hoe ironisch is het dat Opel 117 jaar na het overlijden van Adam de Opel Adam op de markt heeft gebracht.

Inmiddels heeft het merk zijn plekje in de autobranche verdient. Met meer dan een miljoen verkochte nieuwe auto’s per jaar, een team van 40 duizend medewerkers (waarvan ongeveer de helft in Duitsland werkt) en een marktaandeel van 6% is het een van de grootste autofabrikanten van Europa.

Als Opel een inkomen zou zijn, dan zou het een modaal inkomen zijn. Als het een kleur zou zijn, dan was het grijs. Opel was in de jaren negentig en begin deze eeuw een gemiddeld merk voor de gemiddelde koper en paste destijds perfect bij de tijdsgeest. Het sprak dan ook een brede doelgroep aan. Maar liefst 35 jaar wist Opel dan ook de eerste plek te behouden van het meest geregistreerde merk in Nederland. In die strijd, die vooral met aartsrivaal Volkswagen werd gevoerd, werden er duizenden nieuwe auto’s geregistreerd en vervolgens met kentekenregistratie verkocht door de dealers om die plek maar te behouden.

Inmiddels waait er alweer een decennium een heel andere wind door de organisatie en wordt vooral geïnvesteerd in de ontwikkeling van mooie, betaalbare en innovatieve modellen. Deze lijn is ingezet in met de introductie van de Insignia in 2008 (als opvolger van de Vectra) en heeft inmiddels tot veel nieuwe succesvolle modellen geleidt.

opel-klassiek

Top 3 import

Als een land als thuisbasis Duitsland heeft, dan is het ook logisch dat daar de meeste Opels nieuw worden verkocht. In Duitsland alleen al worden ongeveer 250 duizend nieuwe Opels verkocht, terwijl een land als Nederland totaal maar 400 duizend nieuwe auto’s worden geregistreerd waarvan er pak en beet 35 duizend het logo dragen met de bliksemflits erin.

De middenklasse Astra neemt nog steeds de eerste plaats in, gevolgd door de compacte Corsa. Op de derde plek treffen we de crossover Mokka X aan, die is daarmee een stuk populairder dan de gewone Mokka die op de vijfde plek staat. Daartussen heeft de compacte SUV Meriva zijn plekje gevonden op plaats vier. De zesde plek is voor de nieuwe MPV de Zafira Tourer, die ruim 20 cm langer is dan de oude Zafira die op plek 10 staat. Daartussen staan nog de nieuwkomers Adam (plek 7) en Karl (plek 9). De zakenauto Insignia heeft een mooie stek gevonden op plaats acht.

opel-insignia-zijkant-mrwheelson

Compact is populair

Waar vroeger de grote modellen zoals de Vecta en Omega voor flinke verkoopcijfers konden zorgen, is nu de Opel Karl het populairste model uit de stal. In sommige maanden was een op de 40 nieuw verkochte auto’s in Nederland zelfs een Karl. Wie had dat gedacht? En dat voor een auto met een 1.000 cc motor met 75 pk. Daarmee weet die het succes van zijn broertje de Chevrolet Spark (de opvolger van de Daewoo Matiz) goed voort te zetten.

Naaimachines

In 1868 werd de eerste Opel fabriek opgericht. In eerste instantie om naaimachines te maken, maar later ook erg succesvol in de productie van fietsen en maakten ze zelfs enkele jaren motorfietsen. Pas in 1899 werd de eerste auto ontwikkeld in samenwerking met de Lutzmann. In 1902 werd de samenwerking met Darracq gezocht. Rond de tweede wereldoorlog werd de verkoop van Opel modellen stilgelegd omdat die een te grote concurrentie vormden voor de Volkswagen van Adolf Hitler. Na de oorlog werden de eerste auto’s weer ontwikkeld waaronder de Blitz, maar ook werd er een uitstapje gemaakt naar koelkasten met de naam Frigidaire. In 1929 was er de overname door General Motors en in 2017 is het merk verkocht aan de PSA groep.

opel-insignia-ecoflex-opel-importeren-duitsland

Vechtmarkt

Omdat Opel modellen zich niet echt onderscheiden, hebben ze veel last van concurrentie. Het aandeel rijders dat het merk trouw blijft neemt jaar na jaar af. Ze hebben vaak vanwege financiële motieven gekozen voor het merk, maar er zijn inmiddels veel merken die voor een leuke prijs veel auto kunnen leveren. De concurrentie komt niet alleen uit het land zelf, maar ook uit Azië en Frankrijk.

Alternatieven voor de Opel Astra zijn bijvoorbeeld de Kia Ceed, Volkswagen Golf, Hyundai i40 en de Toyota Auris. Mocht je keuze zijn gevallen op de Opel Corsa, dan moet je deze zeker ook eens vergelijken met de Ford Fiesta, Seat Ibiza en de Peugeot 208. De Crossland heeft niet alleen concurrentie van zijn kleinere broertje de Mokka X, maar ook van de Kia Stonic, Hyundai Kona en de Seat Arona.

opel-mokka-schuin-voorzijde-import-uit-duitsland-1

Groot in coupé

Opel heeft een mooie geschiedenis als het gaat om sportieve coupés. De eerste was de Opel GT die in 1968 op de markt kwam en was ontworpen door designer Erhard Schnell en al snel ‘the poor man’s Vette’ werd genoemd. Daarna kwamen de Manta (1970 - 1988), Monza (1978-1986) en Calibra (1989-1997). In 2001 werd de Opel Speedster ontwikkeld. Deze bleef tot 2005 op de markt en was leverbaar met een 2.200 cc 4 cilinder motor met (200 pk) of zonder turbo (147 pk). De sportieve toon werd vervolgens voortgezet in de nieuwe Opel GT die van 2007 tot 2009 op de markt was. Deze had een 2.000 cc 4-cilinder turbomotor met maar liefst 264 pk. Door zijn lage gewicht van 1.306 kg was het een snelle rakker met een topsnelheid van 229 km/u en nam de sprint van 0-100 slechts 5,7 seconden in beslag.

opel-mokka-velg-zijkant-mrwheelson

Opel Performance Center

De magische letters bij Opel zijn OPC. Bij veel modellen gaat het uitsluitend om een OPC pakket, wat een wat sportiever uiterlijk levert. Bij sommige modellen slaat OPC ook op het motorvermogen. De 2007 Opel Corsa OPC met 192 pk is een van de leukste lichtgewicht sport autootjes die er bestaat. Dit recept is ook toegepast op de Zafira die van 2005 tot 2008 leverbaar was. Voor iets meer dan 42 duizend euro kreeg je de sleutel van een MPV die ruimte bood voor zeven personen en een 2.000 cc 4 cilinder turbo motor had met 240 pk. Van 0-100 in 7,8 seconden en een topsnelheid van maar liefst 231 km/u, en dat met een busje! In 2009 werd er ook een overtreffende trap gebouwd door OPC, een Insignia met een 325 pk 2.800 cc V6 motor met turbo en vierwielaandrijving. In 6 seconden naar de 100 km/u en daarna door naar een topsnelheid van 250 km/u, en dat in een Opel. Wow!

opel-astra-snelweg

Merken