BTW auto of marge regeling?

Hoe zit het met de BTW bij de koop, verkoop of lease van een auto?

Volkswagen ID.3 Achterzijde schuin

Bij sommige occasions zie je staan ‘inclusief BTW’ en bij andere auto’s ‘Marge auto’ of marge-regeling. Wat betekend dit nou eigenlijk? MrWheelson legt je het graag uit.

Als een auto nieuw is dan is het altijd een BTW auto. Over het verkoopbedrag wordt BTW berekend en deze staat dan ook gespecificeerd op de factuur. De BTW wordt echter niet over het gehele bedrag berekend, de BPM en de kentekenleges zijn vrijgesteld van BTW. Dit maakt de rekensom direct al een beetje lastiger.

Wat is een marge auto?

Als de auto nieuw is gekocht door een particuliere koper dan wordt de BTW door de autodealer afgedragen aan de Belastingdienst. Als de auto vervolgens door de particuliere koper wordt verkocht of ingeruild dan is de BTW niet meer verrekenbaar. Een auto zonder verrekenbare BTW wordt een ‘Marge auto’ genoemd. Je hoeft als particuliere verkoper geen BTW af te dragen over de verkoop- of inruilprijs.

Ditzelfde is trouwens van toepassing als een auto wordt gekocht door een ondernemer die geen BTW mag verrekenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als een ondernemer gebruik maakt van de “Kleineondernemersregeling” of als die ondernemer actief in een specifieke branche zoals financiële diensten en verzekeringen, uitvaart branche of kinderopvang. Hier kun je de lijst vinden van alle branches waar dit voor van toepassing is.

Wat is een BTW auto?

Als de auto nieuw wordt gekocht door een ondernemer die BTW mag verrekenen dan blijft de BTW van de auto verrekenbaar bij verkoop of inruil. De volgende koper kan dan vervolgens de BTW over de aankoopprijs terugvorderen. Het blijft dus een BTW auto.

Verschillende scenario’s:

Ik koop een auto particulier.

Als je een auto als particulier koopt dan maakt het niet zoveel uit of het een BTW of marge auto is.

Let op! Wel moet je opletten als je in het buitenland een marge auto koopt die jonger is dan 6 maanden of nog geen 6.000 km heeft gereden. Dan moet je in Nederland namelijk alsnog de BTW betalen over je aankoopprijs. Koop je een BTW auto in het buitenland die nog geen 6 maanden oud is of nog geen 6.000 km heeft gereden dan kun je hem via MrWheelson kopen, wij kopen hem dan voor je in en factureren hem tegen 21% aan jou.

Ik lease een auto particulier.

Als je gebruik maakt van een huurkoop dan kun je kiezen voor zowel een marge als een BTW auto. Wil je gebruik maken van private lease van een occasion dan zul je op zoek moeten gaan naar een BTW auto.

Ik koop een BTW auto zakelijk.

Als je zakelijk een BTW auto koopt dan kun je de BTW op de factuur terugvorderen via de BTW aangifte. Bij verkoop of inruil moet je de BTW over de verkoopprijs vervolgens weer afdragen.

Ik koop een marge auto zakelijk.

Als je zakelijke een marge auto koopt dan staat er geen BTW op de factuur vermeld, je mag dan de BTW dus ook niet terugvorderen. Daardoor is de auto qua investering duurder dan een vergelijkbare BTW auto. De kosten op je overige autokosten, zoals onderhoud, brandstof en reparaties kun je wel terugvorderen.

Let op! Als je de marge auto zakelijk hebt gebruikt en je verkoopt hem vervolgens weer dan moet je wel de BTW over de verkoopprijs afdragen

Ik lease een marge auto zakelijk.

Als je gebruik wilt maken van een financial lease dan kun je gaan voor een marge auto. Het voordeel is dat je de BTW niet hoeft aan te betalen. Als je wilt gaan voor een (netto) operational lease dan zul je op zoek moeten gaan naar een BTW auto, dat is niet mogelijk met een marge auto.

Ik lease een BTW auto zakelijk.

Als je een BTW auto wilt gaan leasen dan heb je de keuze uit financial en (netto) operational lease. Bij financial lease zul je op voorhand zelf de BTW moeten voorschieten, deze wordt niet meegenomen in de financial lease. Bij (netto) operational lease ontvang je maandelijks een factuur voor de lease met daarop een BWT bedrag gespecificeerd. Bij financial lease kun je dus bij aanschaf een groot bedrag aan BTW terugvragen, bij (netto) operational lease elke maand een klein BTW bedrag.

Let op! Als je verkoopprijzen vergelijkt op het internet dat sommige dealers exclusief BTW en andere inclusief BTW adverteren. Wij steunen het manifest "Ex. BTW, Weg ermee!" waarmee we willen bereiken dat alle dealers personennauto's inclusief BTW adverteren.

Vragen of marge regeling en BTW auto's?

Nog vragen of BTW auto’s of de marge regeling? Neem dan contact op met MrWheelson op sales@mrwheelson.nl of bel 085-4012905.

-> Het marge auto aanbod op MrWheelson bekijken? Check dan deze link.

-> Het BTW auto aanbod op MrWheelson bekijken? Check dan deze link.

Deel deze post