Financial lease op een importauto via MrWheelson
MrWheelson - De Amazon van de gebruikte auto's zorgt voor garantie, financial lease en aflevering aan huis.
Wat zou het mooi zijn als je het beste van twee werelden zou kunnen combineren. Zowel financial lease als het importeren van een jong gebruikte auto zijn beide financieel gezien erg interessant. Het is dan ook vervelend dat dit vaak niet samen gaat. Een Nederlandse financial lease maatschappij accepteert geen autofactuur uit het buitenland en een autodealer in Nederland verkoopt liever een auto uit eigen voorraad. We hebben de voor- en nadelen van financial lease en auto import voor u op een rij gezet. Ook hebben we een nieuwe oplossing voor als u een import auto en financial lease wilt combineren.
Financial lease
Voor wie is financial lease geschikt?
Voordat we verder uitleggen wat financial lease is, leggen we graag uit voor wie dit geschikt is. Mocht je in loondienst zijn en geen eigen bedrijf hebben, dan is financial lease geen optie. Dit is namelijk alleen geschikt voor ondernemers en ZZP-ers. Zeg maar iedereen met een eigen bedrijf. Mocht je particulier een auto willen leasen dan kom je op private lease of een gewone autofinanciering uit.
Hoe gaat financial lease in zijn werk?
Als je gebruik maakt van een financial lease constructie, dan wordt het investeringsbedrag van je auto door een financial leasemaatschappij voorgeschoten. Vervolgens betaal je gedurende de looptijd elke maand een bedrag aan aflossing en rente. Na de looptijd staat er vaak een restbedrag open. Op dat moment heb je de keuze om het restbedrag af te lossen en de auto te houden of de auto te verkopen en met de opbrengst het restbedrag af te lossen.
Wat zijn de voordelen van financial lease?
De reden dat veel ondernemers voor financial lease kiezen is dat er veel financiële en andere voordelen voor de ondernemer aan zitten. We hebben een aantal voordelen op de rij gezet.
Vrijheid
Het is een voordelige keuze omdat de ondernemer zelf volledige vrijheid heeft in welke auto hij of zij kiest en waar deze gekocht wordt. Zowel nieuw als gebruikt, een personenauto of een bedrijfswagen, alles is mogelijk. Ook bepaalt de ondernemer zelf waar onderhoud en reparaties uitgevoerd worden, bijvoorbeeld bij die leuke garage op de hoek. Bij operational lease is die vrijheid er niet en moet de auto onderhouden en gerepareerd worden bij een garage die aangesloten is bij de lease maatschappij.
Korting
De korting die bedongen wordt bij de aanschaf is voor de ondernemer. Als die gekozen had voor een operational lease dan stak de operational leasemaatschappij dit voordeel in zijn zak.
Restwaarde
Als de ondernemer netjes met de auto omgaat en zorgt dat die tijdig het onderhoud krijgt, dan zal de auto na de looptijd een behoorlijke restwaarde hebben. Hoe netter die eruit ziet, hoe meer die opbrengt. Dit voordeel is bij financial lease voor de ondernemer. Als die gekozen had voor een operational lease dan had de leasemaatschappij van dit voordeel kunnen profiteren.
Voordelige autoverzekering
Bij een financial lease bepaalt u zelf waar u de autoverzekering afsluit. Ook kunt u uw eigen schadevrije jaren en no-claim korting inzetten. En na de looptijd kunt u die vervolgens weer meenemen naar de volgende auto. Bij operational lease heeft u die vrijheid niet.
Investering in uw bedrijf
Door een financial lease af te sluiten om uw wagenpark te financieren, kunt u uw kapitaal inzetten om te investeren in andere onderdelen van uw bedrijf. Op die manier kunt u uw bedrijf laten groeien.
Investeringsaftrek
Bij de investering in voertuigen die bestemd zijn voor beroepsvervoer is vaak investeringsaftrek van toepassing, auto’s met elektrische en waterstof aandrijving komen vaak in aanmerking voor een milieu-investeringsaftrek. Ook ontvangt u als ondernemer vaak de BTW van het voertuig terug.
Eigendom
Door een auto aan te schaffen met een financial lease overeenkomst wordt uw onderneming eigenaar van het voertuig. Als je zou kiezen voor een operational lease dan is het eigenlijk gewoon langdurig huren van een auto en blijft de leasemaatschappij de eigenaar. Daardoor is dit vaak een dure optie.
Meer en minder kilometers
Als u ineens meer of minder gaat rijden dan vooraf ingeschat, dan heeft dit (tot bepaalde grenzen) geen gevolgen voor uw financial lease overeenkomst. Bij een operationele leaseovereenkomst zorgt meer rijden dan afgesproken voor een flinke naheffing.
Hoe gaat het afsluiten van een financial lease in zijn werk?
Een financial lease overeenkomst sluit je tijdens het kopen van een auto af. De dealer kan je vaak in contact brengen met een financial lease maatschappij waar deze mee samenwerkt. Vaak is het doorgeven van het Kamer van Koophandel nummer, het adres en de persoonlijke gegevens van de ondernemer (naam, adres en geboortedatum) al voldoende. De financieringsmaatschappij zal dan beoordelen of de ondernemer in aanmerking komt voor de financial lease en wat de condities zijn qua aanbetaling.
De ondernemer dient dan het contract te ondertekenen en terug te sturen met de gevraagde bijlagen (zoals kopie legitimatie). Vervolgens vraagt de financial lease maatschappij naar de aankoopfactuur en een kopie kenteken van de auto en dient de ondernemer de BTW te voldoen aan de leverende autodealer. De auto kan nu afgeleverd worden. Een tot twee maanden na levering zal gestart worden met het incasseren van de afgesproken maandbedragen.
Meer lezen over financial lease? Bezoek onze financial lease pagina.
Toch liever operational lease op een importauto? Bezoek onze operational lease pagina
Auto importeren
Vaak lukt het niet om de gebruikte auto van je dromen in Nederland te vinden, en als die al te vinden is dan is het vaak niet bij een dealer in de buurt. In het buitenland heb je veel meer keuze. In een land als Duitsland staan alleen al tussen de anderhalf en twee miljoen gebruikte auto’s te koop, in Nederland komen we niet verder dan rond vierhonderdduizend unieke occasions. Zo’n auto importeren uit het buitenland is vaak echter wel veel gedoe.
Wat zijn de voordelen van een importauto?
Het kopen van een importauto heeft vele voordelen. Het is niet voor niets dat er op dit moment al zo’n duizend (!) gebruikte auto’s per werkdag naar Nederland geïmporteerd worden. Maar wat zijn de voordelen?
- Door het grote aanbod heb je veel meer keuze uit bijvoorbeeld verschillende soorten bekleding en carrosseriekleuren.
- Doordat je in het buitenland vaak niet veel hoeft te rijden om diesel rendabel te krijgen, zijn daar veel diesels te vinden met lage kilometerstanden.
- Doordat het buitenland vaak geen aanschafbelasting kent zoals BPM, zijn de auto’s en fabrieksopties veel goedkoper, daardoor wordt veel vaker gekozen voor auto’s met alle mogelijke opties.
- Door het ontbreken van de CO2 toeslag zijn er vaak zwaardere motoren beschikbaar op buitenlandse occasions.
- Door de internationale prijsverschillen zijn de gebruikte auto’s in het buitenland vaak veel goedkoper dan hier, ook als je alle kosten meerekent.
Waar moet je op letten als je een auto gaat importeren?
Als je er van overtuigd bent geraakt dat jouw volgende auto uit het buitenland moet komen dan moet je aan een aantal zaken denken. We hebben een en ander voor je op de rij gezet.
Auto zoeken
Het avontuur start met het zoeken naar een geschikte auto. Hiervoor kun je op de grote occasionportalen en websites zoals E-bay gaan zoeken. Er is genoeg keuze. Je kunt je hierbij concentreren op Duitsland en Oostenrijk, maar ook landen zoals België, Luxemburg, Zwitserland, Spanje, Italië en Zweden kunnen interessant zijn. Ga er vanuit dat als een aanbieding te mooi is om waar te zijn, je op het punt staat om in de val van oplichters te trappen. Wees op je hoede! Let ook goed op dat de auto voldoet aan de Nederlandse eisen, die liggen bijvoorbeeld bij een grijs kenteken anders dan in het buitenland. Ook zijn auto’s regelmatig voorzien van bijvoorbeeld de verkeerde koplampen.
Taal en cultuur
Nu is het zaak om contact op te nemen met de verkopende partij om alle belangrijke details van de auto door te nemen en te onderhandelen. Zodra de verkopende partij door heeft dat je vanuit het buitenland contact opneemt dan wordt het vaak wel lastig om nog te onderhandelen. Onderschat de taalbarrières en cultuurverschillen niet.
Dubbele BTW?
Het BTW tarief in het buitenland is vaak lager dan bij ons, maar als je net de verkeerde auto aanschaft dan kan het zomaar zijn dat je dubbel BTW moet betalen. En met een beetje pech komt er achteraf zomaar importheffing overheen, omdat blijkt dat die toch niet was afgedragen. Zorg dat je je goed verdiept in de fiscale aspecten van de import om niet voor verrassingen te komen te staan.
BPM bepalen en betalen
Nu is het zaak om de rest BPM (luxe belasting) bij import te bepalen. Hiervoor zijn verschillende berekeningsmethodes. Je kunt hierbij denken aan de verschillende afschrijvingstabellen, forfaitaire tabel, koerslijsten en tegenbewijs regeling met een BPM-taxatierapport. Nadat de BPM bepaald is moet er aangifte gedaan worden en moet het BPM betaald worden voordat het Nederlandse kentekenbewijs wordt afgegeven.
Inspectie
Voordat je overgaat tot de definitieve aankoop moet je ervoor zorgen dat je de auto inspecteert of door een onafhankelijke partij laat inspecteren. Je kunt met auto’s niet het risico lopen deze ongezien te kopen. Denk daarbij ook aan zaken zoals lakdikte, de E-OBD, controle op (historische) ongeval schades, check op de kilometerstand, onderhoudshistorie, mankementen en kentekendocumenten. Ook controle van het voertuig in het internationale voertuigregister van gestolen voertuigen is verstandig.
Betrouwbaarheid dealer
Ook belangrijk is het controleren van de verkopende dealer. Je moet er niet aan denken dat een dealer na het ontvangen van de (aan)betaling ineens van de aardbodem verdwenen is. Er zijn mogelijkheden om internationaal de kredietwaardigheid van ondernemers te checken.
Garantie
Hoe zit het met de garantie op de auto? Wordt de verstrekt door de verkoper zelf en moet je voor garantiegevallen de verre reis terug maken? Komt de garantie te vervallen zodra de auto de landsgrenzen overgaat? Waar zit garantie op? Het is zaak om de lokale garantievoorwaarden goed uit te pluizen voordat je tot aanschaf overgaat.
Betaling
Het regelen van een betaling naar een verkoper in het buitenland is toch altijd lastig. Vooraf overmaken wil je liever niet, maar ter plaatse het geld overmaken duurt te lang. Met zoveel contant geld over straat is ook niet prettig en wordt vaak ook niet geaccepteerd. Denk er goed over na hoe je dit gaat regelen.
Inruilauto
Als je een auto in het buitenland koopt dan kun je die oude auto niet inruilen. Die zal je zelf moeten verkopen. Wel lastig als je het geld van je inruiler nodig hebt om de volgende auto te kunnen kopen. Hoe ga je dit overbruggen? Zowel financieel als qua vervoer in de tussentijd? Hoe er rekening mee dat het doorgaans een paar weken duurt voordat je met je auto uit het buitenland in Nederland kunt gaan rijden.
Financiering
Een financiering of financial lease afsluiten is lastig als je de auto zelf importeert. De Nederlandse financierings- of financial lease maatschappij zal de buitenlandse factuur niet accepteren.
Transport
Een auto die je in het buitenland koopt kun je niet zomaar over de weg terugrijden. Vaak ben je aangewezen op een autotrailer of een transporteur. Zorg ervoor dat de auto tijdens het transport goed verzekerd is, het zal je maar gebeuren dat er onderweg iets mee gebeurt of dat die gestolen wordt.
RDW keuring
Voordat de auto in Nederland wordt toegelaten moet die geïnspecteerd worden door een medewerker van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. De instantie die in Nederland verantwoordelijk is voor de toegelaten voertuigen. Deze zal onder andere de identiteit en algemene staat van het voertuig controleren. Mocht de auto aan de APK toe zijn dan kan de RDW dit ook regelen, maar dit mag ook bij een lokaal APK keuringsstation gebeuren.
Leges
Voordat een kentekenbewijs wordt afgegeven moeten er nog leges worden afgedragen. Denk hierbij aan leges deel I, registratiekosten en verwijderingsbijdrage.
Kentekenplaten
Nadat het kentekenbewijs is afgegeven moeten er nog kentekenplaten worden gemaakt. Dit kan vaak via een lokale automaterialen handel. Hiervoor moet je je ter plaatse legitimeren. Je hebt daarbij de keuze uit gewone kentekenplaten of de luxe. Deze laatste hebben opgelegde letters en daardoor een mooiere uitstraling. Ook slijten ze minder snel. Vergeet ook niet het bevestigingsmateriaal voor de kentekenplaten, hier zijn kentekenplaathouders voor beschikbaar.
Meer informatie over het importeren van een gebruikte auto?
MrWheelson: import auto en financial lease combineren
Zoals aangegeven is financial lease en het importeren van een auto beide erg interessant. Maar beide zijn ook wel arbeidsintensief en veel gedoe. Zou het niet mooi zijn als er een partij was die alle gedoe rondom het importeren uit handen neemt en financial lease ook zou kunnen aanbieden op importauto’s? We hebben goed nieuws voor je. Onlangs is MrWheelson van start gegaan, specialist in import en in financial lease.
MrWheelson, de Amazon van gebruikte auto’s
Via Amazon kun je 353 miljoen verschillende producten aanschaffen, via MrWheelson meer dan tienduizend verschillende occasions. Deze auto’s kun je online bekijken en bestellen. Ook kun je een offerte aanvragen waarin de inruilauto wordt meegenomen. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van aanvullende diensten zoals een financiering of financial lease en zit er minimaal 12 maanden garantie en Europese pechservice op elke MrWheelson occasion. Het mooie is dat de gebruikte auto thuisbezorgd wordt of kan worden opgehaald bij een autodealer in de buurt. Daarnaast zijn de prijzen die je ziet staan op MrWheelson geheel rijklaar inclusief BPM en Nederlands kenteken, er komt niets meer bovenop.
De voordelen van MrWheelson op een rij:
- Voordeel door import
- Veel keuze door groot internationaal aanbod
- Kwaliteit door streng geselecteerd netwerk dealers
- Financial lease en financiering mogelijk
- Inruilen van oude auto, motor of bedrijfswagen mogelijk
- 12 maanden garantie, ook via Nederland dealers
- 1 jaar internationale pechhulp
- Lage all-in prijzen
Bekijk het gebruikte auto aanbod op MrWheelson.
Deel deze post