Vier valkuilen bij het zelf importeren van een auto

Van schadeverleden tot kilometerstand en van 0 procent BTW tot financial lease

mrwheelson-2019-10-10-om-092135

Het importeren van auto’s neemt jaarlijks flink toe. Niet gek als je ziet dat de prijzen vaak gunstiger zijn, de uitrusting completer is, ze vaak voorzien zijn van krachtige motoren en je veel meer keuze hebt. Brengt het importeren van auto’s dan alleen maar voordelen met zich mee? Dat zeker niet. Er zijn enkele valkuilen die we graag onder de aandacht brengen.

 

Kilometerstand controleren importauto

In Nederland hebben we de Nationale Autopas, waarvan de taken recent zijn overgenomen door de RDW, die de kilometerhistorie van auto’s vastlegt. In België is er een Car-Pass die zekerheid verschaft voor wat betreft het kilometer verloop. Hierdoor kun je als koper de kilometerstand van een auto controleren. In bijvoorbeeld Duitsland is er geen centraal register waar kilometerstanden wordt vastgelegd. Uit onderzoek van de Dienst Wegverkeer (RDW) en de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) is gebleken dat met 1 op de 10 auto’s op het moment van import is geknoeid met de km stand, 1 op de 5 is zelfs verdacht.

 

Tip! Koop uitsluitend auto’s die afkomstig zijn van een betrouwbare leverancier.

 

MrWheelson levert uitsluitend auto’s waarvan een sluitende aantoonbare kilometerhistorie (doorgaans digitaal bij de fabrikant) beschikbaar is. Het aanbod van MrWheelson is daarnaast bijna altijd afkomstig van officiële merkdealers en ons eigen betrouwbare dealer netwerk. Op die manier kunnen wij de handen in het vuur steken voor wat betreft de kilometerstand.

 

BTW verlegging auto importeren

Wat leven we toch in een prachtig Europa. Helemaal voor ondernemers. Die mogen namelijk binnen Europa aan elkaar factureren tegen 0% BTW op basis van intracommunautaire levering. Dit verliep super totdat een paar lieden op het idee kwamen om binnen Europa fraude te plegen met deze BTW. Sindsdien is het bijna niet meer mogelijk om tegen 0% BTW een voertuig te kopen in het buitenland. Er wordt een bijna onmogelijke stroom aan documenten gevraagd en ook moet de BTW als borg betaald worden. De toezegging om deze borg terug te betalen blijkt daarna in de praktijk weinig waard. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die maanden bezig is om deze BTW terug te krijgen. Als alternatief kun je de auto inclusief de Duitse BTW betalen, maar het vergt ook een lange adem om deze terug te krijgen.

 

Tip! Regel vooraf goed met de buitenlandse leverancier hoe deze met intracommunautaire levering omgaat.

 

MrWheelson lost het heel anders op. MrWheelson koopt de auto in het buitenland en factureert de auto vervolgens tegen de Nederlandse rijklaarprijs, met Nederlandse BTW uit aan de eindgebruiker. MrWheelson neemt daarmee de koper veel zorgen uit handen. U kunt deze factuur op gebruikelijke wijze inboeken en de BTW terugvorderen.

 

Financial lease importauto

Stel dat je als ondernemer tegen een interessante auto aan bent gelopen in het buitenland, dan is het goed om te weten dat een buitenlandse dealer niet als erkende leverancier wordt gezien door de Nederlandse financial leasemaatschappijen. In dat geval zul je dus je werkkapitaal moeten aanspreken om de auto in te zetten.

 

Tip! Door een auto met financial lease in te zetten kun je het werkkapitaal gebruiken om je onderneming te laten groeien.

 

MrWheelson werkt samen met de grote financial lease partijen in Nederland. Uniek is dat MrWheelson ook de inruil van de oude auto verzorgt en de nieuwe auto voorschiet. Daardoor hoef je alleen maar het toe te betalen bedrag in een financial lease contract onder te brengen. Ook de BPM en bijkomende kosten wordt in de lease ondergebracht door MrWheelson. Voor een aanvraag van de financial lease is vaak alleen een KvK nummer nodig.

 

Schadeverleden importauto

In veel landen is het schadeverleden van auto’s uitstekend te controleren. In Nederland kennen we een WOK melding en in Amerika is er een CarFax die de historie van auto’s op dit gebied vastlegt. In een land als Duitsland is dit niet het geval. Wees daarom extra voorzichtig als een auto tegen een erg scherpe prijs wordt aangeboden. Te vaak blijkt dat deze een flinke aanrijding heeft gehad of er op een andere wijze mee geknoeid is.

 

Tip! Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook het geval

 

MrWheelson levert uitsluitend auto’s met een bekend verleden en raadplegen we externe databases om de informatie te controleren. Daarnaast worden auto’s regelmatig op locatie geïnspecteerd door een externe taxateur. Ook wordt voornamelijk met erkende merkdealers samengewerkt om de kwaliteit te kunnen garanderen.

 

Voorbeeld:

Een koper melde zich met deze BMW M2 uit 2018 met nog maar 6.990 km voor slechts € 39.990. Een koopje. Of MrWheelson deze auto kon importeren. Volgens de advertentie schadevrij. Vervolgens hebben we een aantal databronnen geraadpleegd. Daaruit bleek dat deze auto in 2017 in Canada op de weg was gekomen (dus een jaar ouder was), in 2019 total loss was geraakt bij een aanrijding en voor $17.700 is verkocht op een veiling.

Deze advertentie had de klant gezien:

BMW M2 Coupe DKG Performance advertentie Mobile

 

En op de foto ziet die er helemaal niet verkeerd uit:

 

Bij controle van de auto volgens het CarFax rapport kwam vervolgens het volgende aan het licht:

CarFax schadeauto Canada

 

Even verder zoeken bracht de volgende foto's naar boven:

Let op met schadeautos

bmw-m2-met-voorschade-uit-canada

bmw-m2-met-voorschade-uit-canada coupe

MrWheelson heeft de opdracht geweigerd en een alternatief aangeboden die in gebruik was geweest bij BMW zelf als Jahreswagen.

 

Wel de voordelen van import, maar niet het gedoe?

Naast deze vier valkuilen moet je ook goed nadenken hoe je het transport, de betaling, de RDW keuring, het koopcontract, de garantie en de BPM aangifte moet regelen. Als je wel wilt profiteren van de voordelen van het importeren, maar geen zin hebt in de zorgen die er bij komen kijken dan is MrWheelson voor jou de perfecte oplossing. Op MrWheelson tref je meer dan 100 duizend auto’s aan van de premium automerken tegen full service all in prijzen.

Deze auto’s zijn afkomstig van merkdealers in heel Europa en worden tegen een Nederlandse rijklaarprijs aangeboden inclusief 1 jaar garantie, een uitgebreide inspectie en onderhoudsbeurt, Nederlandse kentekenplaten en de mogelijkheid tot lease en inruil.

Bekijk hier het MrWheelson autoaanbod

Deel deze post