Is een autofinanciering iets voor jou?

Waar moet je op letten als je maandelijks gaat betalen voor een auto.

geld-lenen-voor-auto-1

Als je flink hebt gespaard voor je volgende auto dan kom je waarschijnlijk ook tot de conclusie dat geld achter de hand houden helemaal zo’n gek idee nog niet is. Voor veel mensen die een andere auto kopen is een autofinanciering de beste manier om de volgende auto bereikbaar te maken. En het lenen van geld hoeft helemaal niet zo duur te zijn, de rente staat gelukkig laag tegenwoordig. Maar waar moet je op letten als je een autofinanciering afsluit. MrWheelson is in de wereld van de autofinancieringen en private lease gedoken en heeft alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.  

Keuze genoeg

Geld lenen kan op verschillende plekken. Je kunt de kredietmogelijkheid van je lopende rekening relatief eenvoudig verhogen en je kunt ook bij je lokale bank terecht voor een andere financieringsvorm. Ook kun je bij een autodealer een lening regelen of via een online financieringsmaatschappij een aanvraag doen. Er zijn veel keuzes, en het is dan ook belangrijk om het voor jezelf even naast elkaar te zetten.

Autolening via bank of autodealer

Autolening van bank of autodealer

Het voordeel van het financieren van een auto met een lening van de bank is dat je auto geen onderpand is. Je wordt dus zelf echt eigenaar van de auto. Wel is de lokale bank vaak duur, doen ze vaak moeilijk als het gaat om de goedkeuring van de lening en je betaald een flinke rente. Als je via de dealer een lening afsluit dan is de rente regelmatig wat lager, dat komt omdat de auto dan vaak als onderpand voor de lening dient. Daardoor loopt de bank van de dealer minder risico. Doordat je vaak met een vast looptijd werkt zit er vaak wel boete op als je de auto vervroegd zou willen aflossen. Let wel goed op of er nog een slotbedrag in de lening van de dealer is verwerkt, dit doen ze vaak om de maandelijkse kosten te drukken.

Private lease

De voor- en nadelen van Private lease

Wat je ook steeds vaker ziet is privé lease. Dan sluit je een financiering af om een auto te kopen, maar dan worden ook de componenten onderhoud, banden, autoverzekering en houderschapsbelasting meegenomen in het totaalbedrag. De maandbedragen zien er vaak aantrekkelijk uit, maar er zitten ook addertjes onder het gras.

  • Zo zijn de leasemaatschappijen vaak erg kritisch aan het einde van het contract.
  • Als je de auto inlevert dan kunnen ze over elk deukje en krasje struikelen, dit kan flink in de papieren lopen.
  • Ook moet je zeker weten dat je het contract uit gaat dienen, als je hem tussentijdens ineens niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld doordat je een auto van de zaak krijgt, dan kunnen er flinke kosten aan zitten.
  • Tenslotte gaat het ook vaak mis met het inschatten van de jaarlijks te rijden kilometers. Ga je er overheen, dan komen er flinke kosten bij.
  • En als de private lease periode is afgelopen en je wilt zelf weer een eigen auto kopen, dan kan het zijn dat je helemaal weer onderaan de ladder van de schadevrije jaren voor je autoverzekering moet beginnen.

 

Vaste looptijd, vaste rente

Een van de meest gebruikte manieren om een auto te financieren is een contract waarbij je vooraf bepaald hoeveel maanden je wilt betalen, hoeveel de rente is en hoe hoog het maandelijkse bedrag mag zijn. Dit wordt vooraf vastgelegd in het contract en vervolgens krijg je in een keer de beschikking over het bedrag. Dit kan dan ook rechtstreeks naar de dealer worden overgemaakt, je mag het zelf bepalen. Hierdoor wordt je zelf eigenaar van de auto, je autoverzekering blijft ook gewoon op je naam staan en je blijft schadevrije jaren opbouwen. Als je zuinig bent op je auto heb je daar zelf ook voordeel van, niet de leasemaatschappij. Extra aflossen is vaak geen probleem en zorgt ervoor dat de looptijd minder lang is.

 

Wat is de ideale looptijd van een autolening?

Als je eruit bent om maandelijks te gaan betalen voor een auto, dan moet je ervoor zorgen dat de looptijd niet te lang wordt. Kijk bijvoorbeeld hoelang je de huidige auto hebt gehad. Als je meestal drie jaar met een auto doet, is het handig om ook een looptijd van drie jaar voor de lening te kiezen. Het zou zuur zijn als je over acht jaar nog voor een auto betaalt die al lang op de sloop staat. Mocht het maandbedrag te hoog worden, dan zou je kunnen kiezen voor een slottermijn. Zolang die slottermijn maar veel minder is dan de restwaarde van de auto op dat moment, loop je geen enkel risico.

 

Totale kosten van een auto

Hou er bij te bepalen van het maanbedrag wel rekening mee dat de kosten van de lening niet de enige kosten van een auto zijn. Als je 10.000 km per jaar rijdt en 3 jaar met een middenklasse auto gaat rijden (zoals een Golf) dan moet je rekening houden met bijvoorbeeld 2 banden, 2 onderhoudsbeurten, 2 onvoorziene reparaties, 36 maanden autoverzekering, stuk of 6 bekeuringen, parkeergeld, APK keuring, 8 keer de kosten voor de wasstraat, 36 maanden houderschapsbelasting en natuurlijk flink wat liters brandstof. De totale kosten komen daarmee, schrik niet, op 20 duizend euro, oftewel een dikke € 550 per maand.

Autoverzekering en autofinanciering

Autoverzekering

Een allrisk autoverzekering kost ook al snel € 100 per maand, dan is het al snel aantrekkelijk om naar een beperkte dekking te gaan zoals een wettelijke aansprakelijkheid (WA) of WA Extra. Doe dit niet als je een autofinanciering hebt afgesloten. Hoe vervelend is het als een auto total loss raakt, je nog een financiering op de auto hebt zitten en je hem niet goed verzekert hebt? Dan kom je in de situatie dat je door moet betalen voor een auto waar je niets meer aan hebt. Lees ook goed de kleine lettertjes van de autoverzekering als het gaat om de dekking als bijvoorbeeld de APK is verlopen of als je betrokken raakt bij een aanrijding terwijl je alcohol of drugs hebt gebruikt.

 

Autofinanciering en verzekering via MrWheelson

MrWheelson is de nieuwe manier van auto kopen. Het is een soort Amazon voor gebruikte auto’s uit het buitenland waarbij je heel simpel online een occasion kunt uitzoeken en bestellen. Vervolgens wordt die binnen 3 tot 4 weken bij je thuis bezorgd of kun je hem ophalen bij een autodealer bij jou in de buurt. En dat met een jaar garantie en pechhulp. Tijdens het bestelproces van een Europese occasion op MrWheelson kun je eenvoudig aangeven of je gebruik wilt maken van een autofinanciering en autoverzekering. Je ontvangt dan via een aangesloten partner een voorstel op maat.

Deel deze post