Waar staan de jonge occasions te koop

De occasion websites met de meeste jong gebruikte auto's.

occasion-websites-nederland

Een auto kopen ‘waar de kop af is’ kan financieel gezien erg interessant zijn. Met name tijdens de eerste kilometers en maanden wordt er flink afgeschreven op een nieuwe auto. Ze zeggen niet voor niets dat er al een kwart van de prijs af is als je de showroom uitrijdt met een nieuwe auto. Maar waar kun je de meeste jonge occasions vinden?  Welke website heeft het meeste aanbod? MrWheelson heeft het voor je op een rij gezet.

 

Wat opvalt is dat er veel beweging zit in de occasion websites. Zo is in 2016 de website Autotrader overgenomen door concurrent Autoscout24 en heeft in 2013 de Persgroep (o.a. AD, de Volkskrant, Trouw, Het Parool en Q Music) de website Autotrack overgenomen van uitgeverij Wegener. Een website als Marktplaats heeft de prijs van autoadvertenties sinds 2005 verhoogt van € 3 naar € 25 in 2018.

 

Top 10 occasion website Nederland

MrWheelson

140.000 occasions
Gaspedaal 133.000 occasions
Autowereld 100.000 occasions
Autoscout24 84.000 occasions
Autotrader 83.000 occasions
Autotrack 83.000 occasions
ViaBovag 80.000 occasions
NederlandMobiel   78.000 occasions
Marktplaats 36.000 occasions
Autokopen     8.000 occasions

Hoe hebben we gemeten? We hebben ons voor deze vergelijking beperkt tot jonge auto’s met de volgende voorwaarden: maximaal 5 jaar oud (bouwjaar 2017 en jonger) en maximaal 80.000 km. De peildatum is 3 juli 2022.

Internationaal occasion aanbod

De best scorende website is sinds oktober 2018 actief. Hoe kan het dat deze zoveel keuze hebben? MrWheelson kijkt ook over de grens. Op dit moment nog naar Duitsland, maar het plan is om dit verder uit te breiden naar heel Europa. De auto’s die worden aangeboden zijn uitsluitend afkomstig van merkdealers. De prijzen zijn omgerekend naar Nederlandse all-in prijzen waarbij rekening is gehouden met de import, transport en bijvoorbeeld de BPM.

Niet de nadelen, wel de voordelen

Uniek aan het aanbod op MrWheelson is dat de nadelen van het importeren van een auto, niet van toepassing zijn. Zo kun je gewoon je oude auto inruilen, gebruik maken van gespreide betaling, hoef je hem pas te betalen tijdens de aflevering en heb je minimaal 1 jaar garantie. De aflevering vindt plaats via een autodealer in de buurt van de koper, die autodealer zorgt er ook voor dat eventuele tekortkomingen die tijdens de garantieperiode aan het licht komen, netjes worden opgelost.

 

De voordelen van het kopen van een auto uit het buitenland zijn groot. Dat valt al direct op als je de prijzen vergelijkt met het Nederlandse occasion aanbod. Ook is de uitrusting vaak veel completere, opties zoals lederen bekleding, een panorama dak en uitgebreid navigatiesysteem zijn vaak standaard. Ook zit er vaak een sterkere motor in, heb je meer keuze qua kleuren en bekleding en is de kilometerstand vaak lager.

Conclusie

De conclusie is dat de meeste jonge occasions dus niet in Nederland te koop staan, maar wel op een Nederlandse website te vinden zijn. Dit komt doordat de afgelopen jaren in Nederland vooral veel leaseauto’s (groot, hoge kilometerstand, diesel) en auto’s uit het A en B segment nieuw verkocht zijn (bijvoorbeeld Volkswagen Up en Toyota Aygo). In Nederland staan totaal maar rond de 400 duizend occasions te koop, terwijl er in een land als Duitsland meer dan 2 miljoen gebruikte exemplaren aangeboden worden.

 

 

Deel deze post