Zijn autoshowrooms nog wel nodig in de toekomst?

Zijn autoshowrooms nog wel nodig in de toekomst?

Het online autobedrijf met virtuele showroom doet zijn intrede

mrwheelson-2019-01-18-om-173922

In Nederland zijn er zo’n 5 duizend autodealers actief waarvan er ongeveer 2 duizend officieel merkdealer zijn. Al deze autobedrijven hebben een showroom die verlicht en verwarmd moet worden. Ook zijn er veel logistieke handelingen nodig om die showrooms gevuld te krijgen met auto’s. Hoe mooi zou het zijn als er alleen een digitale showroom zou zijn met een virtuele voorraad?

 

Het zal de meeste ondernemers in de autobranche, die flink hebben geïnvesteerd in een fraaie showroom op een A locatie, niet goed in de oren klinken dat die showrooms over een paar jaar helemaal niet meer nodig zijn.  Maar toch is het een trend die al in gang is gezet. Je ziet nu al dat veel voormalige autoshowrooms in gebruik zijn genomen door sportscholen en meubelzaken. Er vindt nu al een enorme concentratie plaats waarbij er meer en meer auto’s worden verkocht door minder autobedrijven.

 

Autodealers met virtuele voorraad

Die trend zal zich alleen maar voortzetten de komende jaren. Een steeds groter deel van de autohandel vindt namelijk niet meet plaats in een showroom met van die kunstplanten, maar juist online. Natuurlijk heeft elk zichzelf respecterende autodealer een website waar zijn voorraad auto’s getoond worden, maar hier hebben we het over de volgende fase. Online autobedrijven met alleen een virtuele voorraad.

 

Private lease voortrekkersrol

Deze bron van deze trend ligt niet bij de autodealers zelf, maar juist van buitende traditionele autobranche. Het zijn de private lease maatschappijen die het inmiddels heel gemakkelijk hebben gemaakt om geheel online je private lease auto samen te stellen, online aan te vragen en vervolgens thuis te laten bezorgen.

 

Premium auto’s volgen

Twee andere trends dragen ook bij aan het succes van de virtuele showroom. Steeds meer ondernemers kiezen namelijk voor financial lease (zakelijk een lening afsluiten voor de aanschaf van een auto, red.) van een jong gebruikte auto in plaats van operational lease op een nieuwe auto (lange tijd een auto huren, red.). Een andere trend die hier aan bijdraagt is de populariteit van het importeren van een auto.

 

Financial lease en import

MrWheelson is een webshop voor premium occasions die handig heeft ingespeeld op de trend om financial lease en het importeren van een auto te combineren. Deze website heeft alleen een virtuele voorraad die bestaat uit auto’s die op voorraad staan bij merkdealers in het buitenland. Kopers kunnen deze eenvoudig aanschaffen in combinatie met een financial lease contract. De aflevering vindt inclusief Nederlands kenteken plaats via een netwerk van BOVAG dealers in Nederland. Bijna alles wat kopers gewend zijn vanuit de traditionele showroom is ook mogelijk op deze website. De oude auto kan ingeruild worden, gespreide betaling wordt eenvoudig geregeld en ook zit er minimaal 1 jaar garantie op de MrWheelson occasions.

 

Milieu voordeel

Door de ontwikkeling van online autodealers met alleen een virtuele voorraad kan er flink bespaard worden op de milieudruk die de traditionele autoshowrooms met zich meebrengen.  Potentiele kopers hoeven niet meer in de auto te stappen om erheen te rijden, de showrooms hoeven niet verlicht en niet verwarmd te worden.

 

 

 

Deel deze post