14 redenen om nu voor een elektrische auto te kiezen

De verkoopcijfers van elektrische auto's schieten de lucht in, hoe kan dat?

elektrisch-auto-rijden-voordelen-op-een-rijtje

Steeds meer mensen kiezen voor de aanschaf van een elektrische auto. Waarom is het juist nu zo interessant om voor een elektrische auto te gaan? We hebben 14 voordelen voor jou op een rij gezet.

 

1. Weinig onderhoud

Doordat een elektromotor bijna geen bewegende onderdelen heeft, in tegenstelling tot een traditionele verbrandingsmotor, stelt het onderhoud bijna niets voor. Tesla schrijft zelfs geen jaarlijkse onderhoudsbeurten meer voor en hebben instructievideo's beschikbaar waarin ze uitleggen hoe je zelf het interieurfilter kunt vervangen. Ook slijten bijvoorbeeld de remmen lang niet zo snel omdat deze energie wordt gebruikt om de accu op te laden.

2. Elektrische auto's zijn inmiddels betaalbaar

Door de lage aantallen lagen de aanschafprijzen van de eerste elektrische auto' op een hoog niveau, inmiddels hebben bijna alle grote autofabrikanten elektrische auto's in hun programma en nemen de prijzen snel af. Ook zijn er steeds meer interessante occasions te koop met elektrische aandrijving.

3. Elektrische auto's zijn schoner dan benzineauto's

Uit onderzoeken blijkt dat elektrische auto's gemiddeld 40 procent minder CO2 uitstoot dan een auto met een traditionele verbandingsmotor. De trend is dat het opwekken van stroom ook steeds meer duurzaam gebeurt waardoor de uitgestoten hoeveelheid co2 nog verder zal afnemen. Door een verwachte schaarste aan grondstoffen zie je dat ook de recycling van batterijen steeds beter gebeurt.

4. De actieradius neemt snel toe

Toen de eerste elektrische auto's op de markt kwamen was een bereik tot 200 km heel normaal. Inmiddels is een bereik van 400 km al heel normaal. Door de batterij ontwikkelingen neemt deze actieradius snel toe. Het bereik van de nieuwe Tesla Model S Plaid ligt zelfs al boven de 800 km.

5. Zakelijke aanschaf: lage bijtelling

Als je een auto koopt van 2017 of jonger koopt met een traditionele verbrandingsmotor dan betaal je 22% bijtelling over de fiscale waarde. Bij oudere exemplaren kan dit zelfs oplopen tot 25%. Kies je echter voor een auto met een elektrische motor dan is er een mogelijkheid om voor 4% bijtelling in aanmerking te komen. De exacte percentages in combinatie met de bouwjaren kun je hier vinden.

6. Geen BPM

Elektrische auto's zijn vrijgesteld van de BPM. De BPM op een auto met een traditionele brandstof motor is al snel € 5.000 (middenklasse benzine auto) tot € 40.000 (grote SUV met dieselmotor). Tel uit je voordeel.

7. Geen houderschapsbelasting

Elektrische auto's zijn vrijgesteld van houderschapsbelasting (oftewel wegenbelasting). Dit belastingvoordeel is verlengd tot 2024 en heeft als doel elektrisch rijden te stimuleren. Dat scheelt je al snel € 700 (benzine) tot € 1.500 (diesel) per jaar.

8. Zakelijke aanschaf: MIA regeling

Als je zakelijk een elektrische auto koopt die door de overheid als nieuw wordt gezien (tot 6.000 km of tot en met 6 maanden) dan heb je recht op de MIA regeling. Hier staat uitgelegd hoe dat precies werkt.

9. Prive aanschaf: SEPP subsidie regeling

Als je privé een elektrische auto koopt die aan bepaalde voorwaarden voldoet (o.a. fiscale waarde / nieuwprijs onder de € 45.000 en kopen bij een RDW erkend autobedrijf) dan heb je recht op € 2.000,00 SEPP subsidie. Dat is snel verdiend!

10. Lange fabrieksgarantie

Een fabrieksgarantie van 1 tot 2 jaar was tot enkele jaren geleden heel normaal. Inmiddels geven autofabrikanten op de elektrische motor en accu flinke garanties. Bij Tesla is dit bijvoorbeeld op de Model S en X 8 jaar of 240.000 km en ook bij bijvoorbeeld Peugeot en Volkswagen is de garantie op de accu van elektrische personenauto's 8 jaar.

11. BAFA subsidie

Door gebruik te maken van de Duitse BAFA regeling heb je de mogelijkheid om extra subsidie op te strijken. 

12. Technische snufjes

Veel technische snufjes zijn al wel leverbaar op elektrische auto's, maar amper op auto's met een traditionele brandstofmotor. Je moet dan denken aan Autopilot en over-the-air updates.

13. Lagere kosten brandstof

Als je de brandstoftank van een auto met een traditionele brandstofmotor vol gooit dan ben je al snel € 75 tot € 125 kwijt. Een accu van een elektrische auto thuis opladen kost ongeveer € 20 tot € 25. Als je dit met je eigen zonnepanelen doet kun je nog voordeliger uit zijn. Als je aangewezen bent op de laadpalen onderweg dan ben je al snel de helft duurder uit maar dit kan ook oplopen tot het dubbele.

14. De volgende generatie

De olievoorraden die opgeslagen zitten in onze aarde zijn nog goed voor een een jaar of tachtig autorijden. Er zitten enorme hoeveelheden co2 opgeslagen in deze voorraden die vrij komen als we ze verbranden in onze motoren. Als we voor de volgende generaties een duurzame planeet willen achterlaten dan zullen we nu stappen moeten zetten. Een stap kan zijn om over te stappen op een elektrische auto.

Relevante links:

Elektrische subsidie elektrische occasions ook bij import?

Bijtelling elektrische auto 2018 - 2019 - 2020 - 2021

Top 10 populaire compacte elektrische auto's uit 2020

Elektrische occasions van MrWheelson

BAFA regeling

Deel deze post