Nieuwe auto importeren

Nieuwe auto importeren

 

Nieuwe auto importeren uit buitenland

Een nieuwe auto is in het buitenland vaak veel voordeliger. Veel autokopers zijn er inmiddels van op de hoogte dat het erg interessant is om een occasion te importeren vanuit het buitenland, niet veel autokopers weten dat dit ook voor het importeren van een nieuwe auto het geval is.

VOlkswagen T-Roc blauw aflevering trailer met strik

Nieuwe auto kopen

Wat zou een reden kunnen zijn om voor een nieuwe auto te gaan in plaats van voor een gebruikte auto? 

10 redenen om een nieuwe auto te kopen

 1. omdat je het nieuwste model wilt in plaats van weer een tweedehands auto;
 2. omdat de auto die jij op het oog hebt niet als occasion te vinden is;
 3. je jezelf wilt belonen omdat je een mijlpaal hebt behaalt;
 4. omdat je het budget ervoor hebt;
 5. omdat je het leuk vindt om de auto naar exact je eigen wensen samen te stellen;
 6. je weet zeker dat jij de eerste bent, dat er goed mee wordt omgegaan en dat die schadevrij is;
 7. je voor de maximale zekerheid en garantie wilt gaan;
 8. je de nieuwste milieuvriendelijke techniek in je auto wilt hebben;
 9. je voor maximale veiligheid en comfort wilt gaan met de nieuwste snufjes;
 10. je de komende jaren geen zorgen wilt maken om onderhoud en reparaties.

Enkele facts:

 • In 2021 werden er zo’n 325 duizend nieuwe auto’s verkocht in Nederland. Dit is een stuk minder dan de afgelopen jaren. Zo werden er in 2018 en 2019 gemiddeld zo’n 445 duizend verkocht;
 • Een andere trend die we zien bij de nieuwe autoverkopen is het aandeel volledig elektrische auto’s. Dat is inmiddels opgelopen tot zo’n 20 tot 25% van de totale nieuwe autoverkopen;
 • Ongeveer 60% van de nieuwe auto’s wordt zakelijk gekocht;
 • 25% van de nieuwe ingezette leaseauto’s is een private lease de rest zakelijk.

audi-q8

Nieuwe auto kopen in Duitsland

Een van de landen waar wij als Nederland veel nieuwe auto’s kopen is Duitsland, maar daarnaast zijn ook Oostenrijk, Belgie en Luxemburg populair. Wat lastiger qua taal en logistiek maar ook interessant zijn landen zoals Polen en Tsjechië. Het aanbod nieuwe voorraad auto’s uit Duitsland is vaak eenvoudig te vinden op de grote Duitse occasion websites. Ook kun je vaak op de website van de fabrikant n het betreffende land zien welke auto’s er uit voorraad te leveren zijn. 

 

mercedes-benz-s-klasse-s400-Jahreswagen

Prijzen nieuwe auto’s vergelijken

Als je een nieuwe auto gaat kopen in het buitenland dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. 

- Verschil BTW
De prijzen die je in het buitenland ziet staan zijn inclusief de lokale BTW. In Nederland betalen we 21%. Als je de prijzen dus gaat vergelijken dan moet je de BTW omrekenen. Het eenvoudigste is het om de netto prijzen, dus exclusief BTW, te vergelijken. 

BTW percentage Land
27% Hongarije
25% Denemarken, Kroatië, Zweden
24% Griekenland, Finland
23% Ierland, Polen, Portugal
22% Italië, Slovenië
21% België, Tsjechië, Spanje, Litouwen, Letland, Nederland
20% Oostenrijk, Bulgarije, Estland, Frankrijk, Slowakije
19% Cyprus, Duitsland, Roemenië
18% Malta
17% Luxeburg

- Verschil co2 uitstoot
Als je de prijzen gaat vergelijken dan is het ook handig om te kijken of de auto’s dezelfde co2 uitstoot hebben volgens de WLTP wetgeving als in Nederland. In sommige landen worden er uitvoeringen op de markt gebracht die een stuk hogere co2 uitstoot hebben, dit zal dan tot gevolg hebben dat de BPM in Nederland een stuk hoger kan uitvallen. 

Dit gaat vooral hard bij auto’s met een co2 uitstoot van boven de 152 gram, elke gram boven deze grens wordt belast met € 224, boven de 168 gram is dit zelfs € 448. Als je een auto hebt met een dieselmotor dan mag je er per gram nog eens € 86,67 optellen. Hier kun je lezen hoe je de BPM kunt berekenen.

- Verschil modelbenaming
Als je de nieuwe autoprijzen in Europa aan het vergelijken bent dan zul je zien dat er vaak in elk land andere benamingen worden gebruikt. Dit wordt door de autofabrikanten gedaan om het onderling vergelijken door autokopers lastiger te maken. 

- Verschil uitrusting
Niet alleen de modelbenamingen zijn anders, ook is er vaak verschil in de standaarduitrusting en pakketten die leverbaar zijn. We zien vaak dat auto’s ook voor het klimaat worden aangepast. Auto’s die voor zuidelijke landen zijn gemaakt hebben vaak geen stoel- en stuurverwarming. Terwijl de auto’s die voor de koude landen zijn gemaakt ook bijvoorbeeld een zwaardere accu hebben. Goed vergelijken is dus belangrijk.

Als je zo aan het vergelijken gaat dan zal je opvallen dat het aantal uitvoeringen dat van een bepaald model in Nederland wordt aangeboden vaak veel kleiner is dan het aanbod in andere landen. Zo heb je in Nederland keuze uit 5 uitvoeringen van de Skoda Kodiaq en in Duitsland maar liefst de keuze uit 15 uitvoeringen waaronder uitvoeringen met het luxe ‘Laurent en Klement’ pakket, vierwielaandrijving en krachtigere motoren.

Er is flink te besparen op de import van een nieuwe auto door hem in het buitenland van een toelating te laten voorzien en een minimaal aantal kilometers erop te laten rijden. Hierdoor importeer je de auto niet als een nieuwe auto maar kun je hem als occasion importeren. Bij MrWheelson weten we de weg om duizenden euro's te besparen op de import van een bijna nieuwe auto. Neem gerust contact op om je goed voor te laten lichten.

Als je de prijzen van de auto’s vervolgens met de Nederlandse prijzen gaat vergelijken dan moet je rekening houden met de importkosten. Deze bestaan niet alleen uit het BTW verschil en de BPM, er komen ook kosten bij voor de Nederlandse toelating (BPM, verwijderingsbijdrage en leges) en bijvoorbeeld het transport. Hier lees je wat het kost om een auto te importeren.

 

jahreswagen-demonstratie-auto-korting

Nieuwe auto kopen buitenland BTW

De BTW maakt het kopen van een nieuwe auto in het buitenland lastig. De Belastingdienst eist dat de BTW van een nieuwe auto wordt afgedragen daar waar de auto in gebruik wordt genomen. In ons geval moet je de BTW dus in Nederland afdragen, en dan ook nog eens het Nederlandse 21% tarief in plaats van het veel gunstiger BTW tarief van bijvoorbeeld Malta (18%) of Luxemburg (17%).

- >6.000 km & >6 maanden
Je zou denken dat je dit kunt voorkomen doordat de auto al een registratie in het buitenland heeft gehad of al een paar honderd kilometers heeft gereden. Helaas. Volgens de Belastingdienst is een auto nieuw als die jonger is dan 6 maanden òf nog geen 6.000 km heeft gereden. Je lees het goed, of. Dus als die 2 jaar oud is en vierduizend kilometer heeft gereden dan is die ook nog niet. Ook als die 4 maanden oud is en al achtduizend kilometer heeft gereden.

In principe moet de buitenlandse autodealer in dat geval tegen 0% BTW leveren, in de praktijk leveren ze echter niet aan particuliere kopers zonder BTW. Ook eerste de BTW betalen en later terugvragen is vaak een erg lastig traject waarbij je tegen veel bureaucratie en vertragingen aanloopt. 
 
- Nieuwe auto kopen in Duitsland zonder BTW
Ons advies is om hier een professional voor in te schakelen die deze zorgen uit handen neemt. MrWheelson maakt bijvoorbeeld gebruik van een eigen GmbH in Duitsland waarmee de auto wordt ingekocht, vervolgens wordt de auto via intracommunautaire verwerving tegen 0% BTW aan de Nederlandse BV geleverd en vervolgens aan de Nederlandse eindgebruiker gefactureerd tegen 21% BTW. En daar kun ook jij gebruik van maken, neem contact op met MrWheelson om de mogelijkheden te bespreken.

We hebben in de praktijk helaas vaak gezien dat autokopers zich niet goed hebben voorbereid en deze BTW regels verkeerd hebben geïnterpreteerd waardoor ze dubbele BTW hebben betaald. Eenmaal in het land waar ze de auto hebben gekocht en nog een keer 21% in Nederland. Zonde en onnodig.

audi-a8-60-tfs-e-2021-occasion-importeren-hybride-mrwheelson-linksvoor

Nieuwe auto bestellen buitenland

Je kunt een nieuwe auto bestellen in het buitenland. Hou er wel rekening mee dat je ook in het buitenland tegen dezelfde zaken aanloopt als in Nederland. Levertijden kunnen tussentijds (flink) worden verhoogd. Door tekorten aan grondstoffen en chips hebben we auto’s gezien waarvan de levertijd na bestelling met een half jaar tot een jaar is toegenomen. Ook kan het zijn dat de fabrikant tussentijds prijsverhogingen doorvoert, deze worden in principe altijd doorberekend aan de koper. Onze voorkeur heeft dus om een auto uit te zoeken die al onderweg is of al op voorraad staat bij een dealer.

bmw-530i-5-serie-touring-occasion-importeren-mrwheelson-lv-hoog

Nieuwe auto kopen met korting

Nederland is een relatief klein land met een beperkt aantal dealers. Ook zijn er ‘gentlemans agreements’ tussen autodealers waardoor er vaak geen hoge kortingen of hoge inruilprijzen worden geboden als een koper uit de streek of stad komt van een collega dealer van hetzelfde merk. Ook zie je dat steeds meer autodealers tot grote dealer groepen behoren de allemaal van dezelfde eigenaar zijn. Hierdoor zie je bijna niet dat er hoge kortingen op nieuwe auto’s worden gegeven, tenzij het een nieuw voorraadmodel betreft van een ouder model.

In het buitenland is het aantal dealer veel groter en die autodealers willen allemaal hun targets halen om flinke bonussen binnen te halen. Daardoor is er veel meer concurrentie en worden auto’s vaak met flinke kortingen aangeboden. Ook zijn er verschillende online partijen in de markt die nieuwe auto’s met hoge kortingen aanbieden. Erg interessant dus.

Hou wel rekening met de kleine lettertjes. Sommige prijzen zijn alleen van toepassing als de aankoop van de nieuwe auto wordt gecombineerd met bijvoorbeeld het afsluiten van een leasecontract. Ook zijn sommige lokale subsidies, die niet van toepassing zijn voor buitenlandse kopers, al meegenomen in de vraagprijs.

mercedes-benz-glc-350e-hybrid-4matic-exclusive-2018-occasion-importeren-mrwheelson-rechtsvoor

Levertijden nieuwe auto’s

Een andere reden om voor een nieuwe auto uit het buitenland te kiezen zijn de sterk opgelopen levertijden voor nieuwe auto’s. Alle grote autofabrikanten hebben last van tekort aan grondstoffen en chips. Ook de bezetting van de fabrieken is door de pandemie in gevaar gekomen. Hierdoor hebben verschillende autofabrikanten de nachtdienst laten vervallen. De kans is groot dat de nieuwe auto die jij op het oog hebt wel op voorraad staat bij een autodealer in het buitenland.

citroen-ec4-elektrisch-occasion-importeren-mrwheelson-detail-achterklep

Auto inruilen autodealer buitenland

Als je een nieuwe auto koopt in het buitenland dan hebben we slecht nieuws voor je oude auto. De dealer in het buitenland zit niet te wachten op een inruilauto uit Nederland. Die zul je dus zelf moeten verkopen. Wat lastig kan zijn is dat je wellicht de opbrengst van je oude auto nodig hebt om de nieuwe auto te kunnen kopen. In dat geval moet je op zoek naar iemand die de nieuwe auto kan voorschieten. Goed nieuws, je kunt gebruik maken van de ‘Kopen bij MrWheelson’ dienstverlening. In dat geval kan MrWheelson (tegen een meerprijs) de nieuwe auto voor je voorschieten en hoef je alleen een aanbetaling te doen, je hoeft de nieuwe auto pas te betalen bij aflevering in Nederland. Ook gaat MrWheelson voor jou op zoek naar een koper voor je huidige auto.

bentley-continental-cabriolet-groen-occasion-importeren-mrwheelson-links-voor-hoog

Nieuwe auto uit buitenland leasen

Wist je dat het ook mogelijk is om een nieuwe auto uit het buitenland te leasen? Je kunt daarbij gebruik maken van particuliere huurkoop, zakelijke financial lease en zakelijke (netto) operational lease. MrWheelson heeft al deze soorten dienstverlening in zijn pakket en adviseert je hier graag over.

whitepaper-leasen-zonder-bijtelling-mrwheelson

MrWheelson, alle voordelen van een auto importeren, maar dan zonder het gedoe.