MrWheelson top 5 auto’s met vleugeldeuren

Doorsnee auto’s hebben doorsnee portieren, bijzondere auto’s hebben bijzondere portieren.

pagani-huayra-8

MrWheelson heeft voor jou de top 5 auto’s met vleugeldeuren op de rij gezet. 
In het Engels worden ze ’Scissor’, ‘Butterfly’, ‘Gullwing’ of ‘Lambo doors’ genoemd, in Nederland noemen we het gewoon vleugeldeuren. Door het gebruik van lichte en sterke materialen is het een dure oplossing, vandaar dat je het weinig ziet en is voorbehouden aan exotische sportauto’s.

Hoewel in het verleden meer autofabrikanten deze deuren toe hebben gepast, zoals Ferrari op de LaFerrari, Enzo en de FXX en Mercedes op de klassieke 300 SL, (McLaren) 300 SLR en de moderne SLS AMG, zijn deze autodeuren nu voorbehouden aan McLaren en Lamborghini.

Top 5 auto's met vleugeldeuren

 

1. McLaren 720S

2. Lamborghini Aventador

3. McLaren 600 LT / 675LT

4. BMW i8

5. McLaren 570S

 

Hoewel Lamborghini de naamgever is van de ‘Lambo doors’ passen ze deze alleen maar toe op de V12 modellen zoals de Aventador. De Huracan, die voorzien is van de V10, moet het doen met de normale portieren.

Bonus vermelding Tesla Model X

Een bijzondere auto in deze opsomming van auto’s met vleugeldeuren is de Tesla Model X. Waar de 5 reeds genoemde modellen allemaal een coupé of cabriolet zijn met een krachtige benzine motor is de Model X een SUV met elektrische aandrijving. Daarnaast zijn bij de Model X niet de voorportieren als vleugeldeuren uitgevoerd, maar zijn de achterportieren voorzien van ‘Gullwing’ techniek.

Wel vleugeldeuren, niet in de top 5

Andere modellen die de top 5 niet hebben gehaald zijn de Pagani Huayra, McLaren P1 en F1, Lamborghini Reventón / Centenario / Cuntach / Diablo / Murciélago / Veneno, de tweede generatie Ford GT, Koenigsegg Agera, Lykan Hypersport, Hennesey Venom GT2, Spyker C8, Ultima Evolution, Donkervoort D8 GTO en Vector W8 / V12.

 

Wist je dat zelfs Volkswagen een model heeft gehad met vleugeldeuren? De superzuinige Volkswagen XL1.

 

Dihedral synchro-helix


Een speciale vermelding is er voor de dihedral synchro-helix bediende deuren. Deze zijn te vinden in de Koenigsegg modellen. Deze portieren open je een klein stukje, en daarna kantel je ze naar boven.

 

Deel deze post