Nu alle vormen van auto lease bij import via MrWheelson

Naast financial en private lease, nu ook operational lease

full-operational-lease-importauto

Ruim de helft van alle gebruikte auto’s die naar Nederland worden geïmporteerd is jonger dan 3 jaar. Een groot deel van deze import-occasions wordt aangeschaft door zakelijke kopers. Veel ondernemers delen de mening dat het verstandig in om kapitaal in het bedrijf te laten voor onvoorziene financiële tegenslagen en om de onderneming te laten groeien. Daarom kiest een groot deel van de ondernemers voor een vorm van lease zodat de flinke investering ineens wordt omgezet in een maandbedrag.

 

Vanaf de start bood het internationale occasion platform MrWheelson aan ondernemers al de mogelijkheid om een auto te kopen middels een financial lease overeenkomst. Ruim 75% van de verkochte occasions wordt door MrWheelson al verkocht in combinatie met financial lease. Recent heeft MrWheelson, dankzij de strategische samenwerking met een leasemaatschappij, ook operational lease aan het programma toegevoegd.

 

Verschil financial en operational lease

Het belangrijkste verschil tussen operational en financial lease van een auto is dat men bij operational lease de auto voor langere tijd huurt. De leasemaatschappij koopt de auto en stelt deze ter beschikking aan de ondernemer. Bij financial lease koopt de ondernemer zelf de auto en wordt er een zakelijke lening afgesloten voor de financiering van deze aankoop. Bij operational lease zijn er meerdere mogelijkheden. De meest voorkomende vormen zijn full operational en netto operational lease. Bij de laatste vorm wordt de afschrijving, rente en aflossing vertaald in een maandelijks bedrag. Bij full operational lease worden ook de kosten van bandenslijtage, onderhoudsbeurten, reparaties, autoverzekering en houderschapsbelasting aan het maandbedrag toegevoegd.

 

IFRS 16 nadelig voor operational lease

Door het invoeren van de nieuwe IFRS 16 richtlijnen (International Financial Reporting Standards) voor bedrijven die rapporteren volgens de IASB standaard (International Accounting Standards Board) moeten ook voertuigen die via een operational lease worden ingezet in de toekomst op de balans worden vermeld. Doordat deze schuld op de balans staat neemt de solvabiliteit van het bedrijf af. Hierdoor verdwijnt in de toekomst wel een stuk voordeel van operational lease.

 

MrWheelson; start-up in sterk groeiende markt

In oktober 2018 is MrWheelson gestart met het in Nederland aanbieden van jonge gebruikte auto’s die afkomstig zijn van Europese merkdealers. De prijzen van deze occasions zijn omgerekend naar Nederlandse prijzen waarbij rekening wordt gehouden met verschillen in BTW, de transportkosten, inspectie, een reservering voor garantie, kosten van de RDW en natuurlijk de Nederlandse BPM. Uniek is dat de auto bij een dealer in de buurt wordt afgeleverd, de oude auto ingeruild kan worden, er minimaal 12 maanden garantie op de auto zit en het hele proces online afgehandeld wordt. Eigenlijk biedt MrWheelson alle voordelen van het importeren van een auto, zonder de nadelen.

 

Dat MrWheelson is een sterk groeiende markt actief is blijkt wel uit het feit dat er in 2013 zo’n 86 duizend auto’s werden geïmporteerd, in 2018 was dit aantal importauto's al gestegen tot bijna 227 duizend stuks. Dat is een stijging van 164%.

Deel deze post