Waterstof occasions, de stand van zaken.

Is de waterstof auto al een serieuze optie?

waterstofgas-de-toekomst

In 1997 kwam er een compleet nieuw soort auto op de markt die de reguliere benzinemotor combineerde met een elektromotor. Het Japanse Toyota was met de lelijk vormgegeven Prius zijn tijd ver vooruit. De eerste serie Prius was in eerste instantie alleen op de thuismarkt beschikbaar, vanaf 2000 kwam die ook in de andere landen op de markt. Doordat Toyota met de Prius een voortrekkersrol nam, hebben ze zeer zeker bijgedragen aan het succes van hybride auto’s. Toyota neemt ook bij de introductie van de waterstof auto’s, samen met Kia en Hyundai, weer deze voortrekkersrol op zich.

 

Stel dat je een early adopter bent (de groep consumenten die graag als eerste over een nieuwe dienst of product wil beschikken, red) of gewoon wilt profiteren van de 4% bijtelling over de gehele nieuwprijs in plaats van alleen over de eerste € 50.000 zoals met elektrische auto's het geval is, is de waterstofauto dan al binnen handbereik? Nieuw liggen de prijzen op een dusdanig hoog niveau dat die voor de gewone autorijder nog lang niet binnen handbereik ligt. Ook de plekken waar je de waterstofauto op kunt laden zijn nog erg beperkt. Maar deze beperkende factoren waren ook van toepassing op de eerste elektrische auto’s en auto’s op CNG (aardgas).

 

Tankstations waterstof

Qua locatie hebben we goed nieuws als je woont in de buurt van Helmond, Delfzijl, Rhoon en Arnhem. Op die plekken is er namelijk de mogelijkheid om waterstof te tanken. In Duitsland hebben ze het beter voor elkaar, daar kun je namelijk op 45 plekken waterstof tanken, dit aantal zal waarschijnlijk dit jaar nog stijgen tot 100. Er liggen plannen voor Groningen, Utrecht, Pesse, Breda, Amsterdam, Schiphol en Rotterdam Airport.

 

Alternatieve brandstoffen steeds populairder

MrWheelson merkt dat er steeds meer behoefte is aan alternatieve brandstoffen zoals volledig elektrisch rijden, rijden op CNG aardgas en dus ook waterstof en is op onderzoek gegaan bij het internationale dealernetwerk.

 

Dit is de top 3 waterstof auto’s die op dit moment als occasion te koop zijn vanuit het buitenland:

1. Hyundai IX35 Fuel Cell FCEV

Het meest betaalbaar is deze crossover van Hyundai. Dit model was leverbaar van 2013 tot 2017 en was de opvolger van de Hyundai Tucson. Deze auto’s zijn te koop als je beschikt over een budget van € 40.000 tot € 60.000. Volgens de NEDC cyclus moet deze auto een kleine 600 km kunnen afleggen met de 136 pk motor. 0-100 kan in 12,5 seconden worden afgelegd en de topsnelheid is 160 km/u.

2. Hyundai Nexo Fuel Cell

Op de tweede plek staat de Nexo. Deze is op dit moment beschikbaar voor prijzen tussen de € 70.000 en € 75.000. De actieradius bedraagt 665 km.

3.Toyota Mirai Fuel Cell

De Mirai is qua design te vergelijken met de eerste Toyota Prius. Laten we het voorzichtig brengen, van zijn looks moet die het niet hebben. Wel is die daardoor een onderscheidende verschijing op de weg. De aanschaf van een Mirai vergt een budget van € 80.000 to € 85.000.

Financial lease op import auto’s

Aangezien de meeste auto’s met alternatieve zakelijk worden gekocht is het goed te melden dat bovenstaande bedragen inclusief BTW zijn. Een voordeel is dat er bij e import van auto’s op waterstof geen bpm betaald hoeft te worden. Het aanbod van jong gebruikte exemplaren vanuit het buitenland is niet groot, maar MrWheelson gaat graag op zoek voor je naar een exemplaar wat bij jou wensen past. Aangezien het combineren van financial lease en import auto’s veel gedaan worden, kan dat ook een uitstekende keuze zijn als je een jong gebruikte auto op waterstof gaat importeren.

Deel deze post