Auto kiezen

Er zijn weinig beslissingen zo lastig als de juiste auto kiezen. Natuurlijk is een partner en een woning zoeken ook lastig, maar dat hoef je als het goed is niet zo vaak te doen in je leven. Auto’s worden in de praktijk vaak elke 3 tot 5 jaar omgewisseld voor een ander exemplaar. Het is zaak om eerst na te denken en te bepalen wat het budget is en waar je auto aan moet voldoen. Nu wordt het tijd om op zoek te gaan naar een auto die voldoet aan jouw behoeftes. Het is daarbij goed om te kijken naar wat voor type lifestyle je hebt. Ook kan het helpen om een shortlist te maken.

Lifestyle

Ben je dienstbaar of een avonturier? Bij elke levensstijl past een bepaald type auto. We hebben een aantal lifestyle types op de rij gezet en vermelden daarbij waarom je juist deze auto moet kiezen.

 • Dienstbaar
  Als je veel vrienden en familie hebt, en ook nog eens graag andere mensen helpt, dan zou je kunnen kiezen voor een auto die veel ruimte biedt. Een grote laadruimte, veel zitplaatsen en eventueel een trekhaak zorgen ervoor dat je vaak gevraagd zult worden om mensen te helpen bij een verhuizing of bijvoorbeeld weg te brengen naar het vliegveld. Je kunt daarbij denken aan een bedrijfsauto zoals een Volkswagen Transporter met een dubbele cabine of een MPV zoals de Renault Espace.
 • Avonturier
  Ga je er in het weekend graag op uit met de mountainbike? Is een weekendje survival in de Ardennen voor jou de perfecte manier om het weekend door te brengen? Dan is een SUV of een terreinauto de beste keuze. Je kunt dan gaan voor een groot exemplaar van een echte terreinauto zoals een Mercedes G Klasse, een klassieke Land Rover Defender, een stoere pick up zoals een Volkswagen Amarok, Jeep Wrangler Unlimited of een compacter exemplaar zoals de Jeep Renegade en de nieuwe Suzuki Jimny. Dakdragers, sterke bekleding en een trekhaak mogen natuurlijk niet ontbreken.
 • Zakenman of -vrouw
  Een succesvolle zakenman of -vrouw gaat voor stijlvol. Een auto met een krachtige motor, je moet tenslotte op tijd op je afspraak zijn, maar als het kan niet te opzichtig. Een coupe en cabrio zijn vaak net over de top. Een stijlvolle sedan is wat je als echte zakenman of -vrouw nodig hebt. Je komt dan al snel bij de Duitse merken terecht. Afhankelijk van je plek in de hiërarchie kom je als startend zakenman uit bij een BMW 3 Serie, Audi A4, Mercedes C Klasse of Volkswagen Passat. Als meer ervaren zakenman kun je kijken naar een BMW 5 Serie, Audi A6, E Klasse of Volkswagen Arteon. De doorgewinterde zakenman of –vrouw laat zich rijden in een BMW 7 Serie, Audi A8 of een Mercedes Benz S Klasse.
 • Natuurliefhebber
  Als je echt om de aarde geeft dan wordt het tijd om op de fiets te stappen. Heb je toch behoefte aan een eigen auto, maar heb je je spaargeld al overgemaakt naar Green Peace en Natuurmonumenten dan heb hopelijk nog net genoeg geld over voor een kleine hybride auto. Dan kun je denken aan een Toyota Yaris
 • Eigenzinnig
  Als je kunt genieten van het goede leven, kunst en een heerlijk glas wijn, dan kom je als snel in Frankrijk of Italië terecht. In Frankrijk is Citroën het merk waar je voor moet gaan. Een C4 Cactus is ruim genoeg om je schilderspullen in op te bergen. In Italië komen de echte levensgenieters al snel bij het merk Lancia terecht.
 • Creatieveling
  Iemand die echt creatief is, koopt een auto waar je er weinig van ziet rijden. Durft wegen in te slaan, waar anderen niet gaan. Denk dan aan de Suzuki Kizashi en de modellen van Subaru en SsangYong. Eigenzinnig vormgegeven en van sommige modellen rijden slechts enkele exemplaren rond in Nederland. Als het wat exclusiever mag zijn kun je ook kijken naar een Wiesmann, een prachtige roadster met BMW techniek
 • Sociaal type
  Als jij een auto niet alleen ziet als een manier om naar A naar B te rijden, dan kun je op zoek gaan naar een model waarvan een actieve fanclub bestaat. Van veel klassieke auto’s hebben de liefhebbers zich al verzameld, maar ook van sommige moderne auto’s is er een actieve club enthousiastelingen. Van Suzuki Maniacs tot Humvee club Nederland en van de Heartbeat Corvette Club tot de Bentley Drivers club, elk weekend komt er wel een groep auto eigenaren samen om ervaringen uit te wisselen. Als je zo’n auto koopt, koop je direct een grote groep vrienden bij.
 • Activist
  Er zijn ook autorijders die het niet alleen zelf fijn vinden om een bepaald auto te rijden, ze worden ook direct ambassadeur van het model of merk auto wat ze rijden. Spreek je de eigenaar van een grote Amerikaanse pickup dan zal die graag ronduit vertellen over de fiscale voordelen van zo’n bedrijfswagen. Sinds de komst van de Tesla Model S in 2013 is er ook een enorme fan-base ontstaan rondom het volledig elektrisch rijden. Het lijkt wel of deze auto-eigenaren pas stoppen met praten als je ter plaatse een afspraak gemaakt hebt met een autodealer om een proefrit te maken.
 • Academisch
  Er zijn autorijders voor wie goed zeker niet goed genoeg is. Alle showrooms worden bezocht en alle specificaties worden nauwkeuring bestudeerd. De zoektocht naar een nieuwe auto begint al vlak nadat de sleutels van een auto in ontvangst zijn genomen. Want de zoektocht kost tijd, veel tijd. Alleen de allerbeste auto, met de allerbeste garantie en de meeste snufjes komt in aanmerking. De shortlist bestaat dan vaak ook alleen maar uit Japanse auto’s. De modellen van Infiniti en Lexus zijn favoriet.
 • Techneut
  Sommige autorijders worden alleen gelukkig als ze tot ‘s-avonds laat kunnen sleutelen aan hun auto. Ze worden gelukkig als de auto weer nukken heeft, er een druppeltje olie onder ligt of er een lampje gaat branden. Deze koper wordt gelukkig van auto’s uit het Verenigd Koninkrijk. De klassieke Engelse auto’s zijn helemaal geweldig. Een oude Triumph, Morgan, Austin, TVR, Rover of MG is geweldig, maar als er veel kilometers gereden moeten worden en de keuze is gevallen op een moderne auto dan kan er ook gekeken worden naar een moderne Jaguar, Land Rover of Lotus.

Shortlist

Nu is het tijd om een aantal modellen te verzamelen die jou aanspraken. Kijk goed om je heen als je onderweg bent. Noteer de kentekens van auto’s die jij leuk vindt. Deze kentekens kun je later via bijvoorbeeld de website van de RDW en Autoweek natrekken. Noteer van elk merk en model dat je op de shortlist hebt gezet wat de plus- en minpunten zijn. Je kunt hierbij denken aan feiten zoals het brandstofverbruik, het gewicht, het koppel (hoe krachtig de motor is bij lage toerentallen), de topsnelheid, acceleratie van 0 naar 100 km/u, hoe sterk (motorvermogen), hoeveel ze mogen trekken (als je een caravanliefhebber bent), betrouwbaarheid (door testen en ervaringen te lezen), de verzekeringspremie en houderschapsbelasting.

Ook kun je cijfers geven voor jouw mening over de buitenzijde en het interieur. Vraag ook gerust mensen om je heen welke auto volgens hun echt niet mag ontbreken op je lijstje. Vraag ze ook welke auto je absoluut niet zou moeten kopen en vraag ook zeker naar de onderbouwing. Zet voor jezelf op de rij wat voor jou de belangrijkste eigen schappen zijn en probeer de minst interessante merken en modellen weg te strepen. Het zou mooi zijn als je drie merken en modellen kunt overhouden. Wees daarbij specifiek en geef ook aan om welke brandstof, carrosserievorm en transmissie het zou moeten gaan. Kijk goed naar de eisen die je tijdens de voorbereiding hebt genoteerd.

De volgende stap is om occasions te gaan verzamelen die aansluiten bij jouw shortlist. Kopieer de URL’s van de betreffende auto en plaats ze samen in een lijst. Probeer direct te kiezen op welke plek die in jouw lijst thuishoort. De meest begerenswaardige auto staat onderaan, de minst aantrekkelijke hoort onderaan de lijst thuis. Let goed op dat je niet over je budget uit komt en probeer te denken met je verstand, niet alleen met je hart. De verliefdheid op een auto gaat sneller voorbij dan de economische levensduur van een auto.

MrWheelson helpt om jouw droomauto te vinden.

Vindt je het lastig om hierin een keuze te maken? Dat is helemaal niet vreemd. Er zijn zoveel auto’s om uit te kiezen. Het team van MrWheelson helpt je om de juiste auto te vinden. Daarbij kijken we langer dan onze neus lang is. We kijken namelijk niet alleen in Nederland, we kijken in heel Europa om de beste deal te vinden. Je hoeft je geen zorgen te maken, het is niet lastig. Wij nemen namelijk alle werk uit handen. Zo heb je wel de voordelen van het kopen van een auto in het buitenland, maar niet het gedoe. Wat zijn die voordelen van een auto uit het buitenland dan? Ze zijn vaak goedkoper, completer uitgerust, hebben vaak minder kilometers gereden en zijn voorzien van een krachtige motor. En je hebt natuurlijk veel meer keuze. Daardoor lukt het vaak om precies die auto te vinden die jij zoekt. Zoek op MrWheelson de auto van je dromen uit en doe een aanvraag. Ook is het mogelijk om een zoekopdracht door te geven, wij gaan dan voor jou op zoek naar je droomauto.

Populaire automerken

Auto recensies, nieuws & advies van MrWheelson

9.3

98% van de klanten beveelt MrWheelson aan

Populaire occasions

Audi A4
BMW X5
Audi A3
Audi Q5
Audi A5
Audi Q3
BMW i3

Bellen met MrWheelson

085 - 401 29 05

Op werkdagen van 08:00 - 20:00 uur

Stuur een e-mail

hello@mrwheelson.nl